LeMay-Doan maakt naam en faam waar op olympische 500 m

NAGANO, 16 FEBR. De Canadese schaatsster Catriona LeMay heeft op de Olympische Spelen in Nagano goud gewonnen op de 500 meter. In de laatste rit van de tweede 500 meter versloeg de wereldkampioene sprint zaterdag ploeggenote Susan Auch, die een dag eerder slechts driehonderdste van een seconde achter LeMay als tweede was geëindigd. De Japanse Tomomi Okazaki won brons. Marianne Timmer rukte van de negende plaats na de eerste 500 meter op naar de zesde plaats.

LeMay begon in Nagano als favoriete aan haar derde Winterspelen. Op de 500 meter maakte de wereldrecordhoudster (37,55) haar faam waar. LeMay heeft met haar tijd van zaterdag (38,21) nu ook het olympisch record in handen. Auch won zilver, net als bij de Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer, en was daar blij mee. “Ik heb in elk geval de 100 meter gewonnen”, zei Auch, die de snelste opening realiseerde.

LeMay moest bekennen dat ze zich wel een beetje zorgen had gemaakt over haar minieme voorsprong op Auch na de eerste 500 meter. “Ik was teleurgesteld na die race. Het ging niet zo goed, de rest zat te dicht op me.” In een perfecte race nam ze zaterdag gemakkelijker afstand van haar landgenote, die nog even in de veronderstelling had verkeerd dat LeMay deze keer te kloppen was. “Ik was nogal zenuwachtig voor die race, maar we hebben dit seizoen al zo vaak tegen elkaar gereden dat ik toch wel vertrouwen had in een goede afloop.”

Marianne Timmer brak zaterdag haar eigen Nederlands record op de 500 meter. Vrijdag reed ze 39,12, een dag later 39,03. “Toch wil ik dit jaar nog een 38'er rijden.” De beste gelegenheid om dat te doen is eind maart bij de WK afstanden in Calgary. Bondscoach Peter Mueller had Timmer voorgehouden dat ze na haar eerste 500 meter, waar ze negende werd, nog een kans had op een bronzen medaille. “Ik heb hem gezegd dat ik dat niet reëel vond”, zei Timmer. “Ik ben realistischer dan Peter. In zit nu bij de eerste zes en daarmee ben ik zeer tevreden.” Sandra Zwolle eindigde met de Amerikaanse Becky Sundström op een gedeelde zeventiende plaats, Marieke Wijsman werd met de Zuid-Koreaanse Seung-Yong Choi 24ste. Andrea Nuyt kwam zaterdag ten val en eindigde als laatste, op de 37ste plaats