JESTOFUNK

Love In A Gol Dimension (IRMA 489355-2)

Er zijn maar weinig groepen die er in slagen om de combinatie van soulvolle zang en houseritmes natuurlijk te laten klinken. Het resultaat grenst vaak aan kitsch: te vol, te veel - vocale house speciaal gemaakt voor de hitparades. Toch vermijdt het Italiaans-Amerikaanse collectief Jestofunk de overdaad. En het is de vraag hoe dit achtkoppige gezelschap dat deed, want de leden pronken toch graag met hun diep kolkende stemmen en uitgebreide blazers- en percussiepartijen.

Een deel van het antwoord schuilt in ieder geval in het geluid. Het gebruik van vooral akoestische instrumenten geeft een ronde en duidelijke klank. Waar electronisch gegenereerde klanken nog al eens in elkaar over willen vloeien, blijven de trombone-partijen van Fred Wesley (die ooit bij James Brown speelde), de percussie van Asero en de beweeglijke bastonen van Vonn Washington mooi op zichzelf staan.

De virtuoze muzikanten hebben hun kwaliteiten in dienst gesteld van het collectief, een enkele dwarsfluitsolo daargelaten, en variëren lustig op alles wat dansbaar is. Ieder nummer kreeg een eigen stijl, maar zwoel en warmbloedig zijn ze allemaal.