Jaspers schrikt van 270 gulden

Een wereldkampioen die inschrijfgeld moet betalen, daarmee kon biljarter Dick Jaspers niet akkoord gaan. De 32-jarige speler uit Sint Willebrord werd vorige maand gekroond tot beste driebander ter wereld. Hij speelde de afgelopen weken moyennes van boven de drie. Hij verkeert in de vorm van zijn leven, maar hij weigert voor een appel en een ei achter de tafel te staan.

Jaspers zou komend weekeinde een bedrag van 270 gulden moeten overmaken aan de organisatie van het Grand Prix-toernooi in Bussum. Jaspers ging niet akkoord en meldde zich af voor het evenement. Geschrokken door de afzegging van de grote publiekstrekker wil de organisatie voor Jaspers een uitzondering maken. Hij mag gratis deelnemen in Bussum.

Verdient een topbiljarter zo weinig dat hij geen 270 gulden kan betalen?

Jaspers: “Ik kan heel goed rondkomen van mijn sport en dat bedrag gemakkelijk missen. Maar het is een principekwestie. Stel dat ik in de eerste ronde word uitgeschakeld, dan zou dat toernooi mij zelfs een verliespost opleveren. Eerlijk gezegd voel me daar iets te goed voor. Ik laat niet met me sollen. Gelukkig heeft de organisatie dat nu ook begrepen.”

Na je wereldtitel is er allerminst sprake van verzadiging. Je behaalt hoge moyennes en lijkt met de week beter te gaan spelen. Hoe verklaar je deze progressie?

“Ik speel steeds meer wedstrijden en dat is de beste training. Bovendien krijg ik steeds meer zelfvertrouwen. Die wereldbeker heeft me goed gedaan. Er is een druk van me afgevallen en ik kan nu frank en vrij spelen. Ik ben heel ontspannen maar blijf toch heel ambitieus.

Je speelt partijen van gemiddeld meer dan drie punten per beurt. Waar ligt de grens?

“Ik val eerlijk gezegd van de ene verbazing in de andere. Vorige week kwam ik doodmoe thuis na het wereldkampioenschap voor landenteams. De volgende avond speel ik prompt een partij van 50 punten in 11 beurten. Ongelooflijk! Voor de buitenstaander lijkt het allemaal zo gemakkelijk, maar elke bal vereist concentratie. Nee, ik weet niet wanneer de perfectie is bereikt.”