'Irak kreeg Britse kweekmedia '

ROTTERDAM, 16 FEBR. Een Britse dochter van het Brits-Nederlandse onderneming Unilever heeft Irak tussen 1991 en 1994 ruim 1.300 kilo kweekmedia voor de kweek van bacteriën geleverd.

De grondstof zou ook geschikt zijn voor de kweek van de gevaarlijke miltvuurbacterie uit Iraks wapenprogramma. Dat berichtte zaterdag de Britse Daily Telegraph. De levering lijkt in strijd met het algemene embargo dat in augustus 1990 door de Verenigde Naties tegen Irak werd afgekondigd, tenzij de sanctiecommissie ontheffing heeft verleend.

De Britse tak van Unilever heeft de transactie tegenover de Daily Telegraph bevestigd maar onderstreept dat Unilever-dochter Oxoid in Basingstoke uitdrukkelijk toestemming had van het Britse ministerie voor Handel en Industrie. Ook zou het materiaal uitsluitend zijn bedoeld voor medische doeleinden. Oxoid, een onderneming met 600 werknemers, is begin vorig jaar door Unilever verkocht aan de investeringsmaatschappij Cinven.

Op 12 februari kwam de Daily Telegraph al met het bericht dat de wapeninspecteurs van de speciale VN-commissie voor de ontwapening van Irak (UNSCOM) eind 1994 grote hoeveelheden kweekmedium van Oxoid hadden gevonden. Dat materiaal zou eind jaren tachtig, dus vóór het embargo, geleverd zijn.

Volgens het artikel betrof het hier vaten (drums) als verpakkingseenheid, in plaats van de veel gebruikelijker glazen flessen die door ziekenhuizen en laboratoria worden gebruikt. Ook zou het aangetroffen medium bij uitstek geschikt zijn voor de kweek van de miltvuurbacterie Bacillus anthracis.

Vaststaat dat Irak werkte aan een programma voor biologisch wapens waarvan de miltvuurbacterie deel uit maakte. Nog steeds heeft Irak, volgens UNSCOM, niet opgehelderd wat de bestemming was van de grote hoeveelheden kweekmedia die kennelijk zijn geleverd.

Oxoid is een van de grootste producenten van heel algemene en meer gespecialiseerde voedingsbodems en kweekmedia voor bacteriën, gisten en schimmels. Er is ook in Nederland waarschijnlijk geen bacteriologisch laboratorium dat geen materiaal van Oxoid in voorraad heeft.