IJshockeyers Canada te sterk voor Amerikanen

ROTTERDAM, 16 FEBR. Canada heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het olympisch ijshockeytoernooi. In een opwindend duel was de topfavoriet vandaag met 4-1 te sterk voor regerend wereldkampioen de Verenigde Staten. In de kwartfinales stuiten de Canadezen morgen op Kazachstan.

Uitblinker bij Canada was doelman Patrick Roy, een drievoudig winnaar van de prestigieuze Stanley Cup. De sluitpost van Colorado Avanlanche verrichte dertig reddingen. Pas in de slotfase slaagden de Amerikanen, na een inzet van Brett Hull, erin om hem te passeren. “Roy maakte vandaag het verschil. Hij hield ons in de race”, zei aanvaller en aanvoerder Eric Lindros.

De zege op aartsrivaal de Verenigde Staten betekende derde overwinning op rij voor The Maple Leafs. Zaterdag wonnen de Canadezen met 3-2 van Zweden. In de herhaling van de olympische finale van vier jaar geleden groeide John Nieuwendyk uit tot de grote man. De zoon van Nederlandse immigranten scoorde een keer en bereidde twee doelpunten voor. “We tellen af: twee gewonnen, vier te gaan”, zei Nieuwendyk na afloop.

Toegangskaarten voor het duel tussen beide Dream Teams gingen op de zwarte markt voor 1.400 gulden per stuk van de hand. Ook handelaren in souvenirs doen goede zaken. Vooral artikelen met emblemen van de Noord-Amerikaanse profliga NHL vinden gretig aftrek bij de fans.

Het duel tussen Finland en Rusland werd gisteren ontsierd door harde overtredingen. Rusland trok uiteindelijk aan het langste eind in de fysieke tweestrijd, 4-3 na met 2-0 en 3-1 achter te hebben gestaan. Het winnende doelpunt kwam op naam van Morozov, een speler van de Pittsburgh Penguins.

Door de overwinning handhaafde Rusland de ongeslagen status in groep C. Hetzelfde geldt voor Tsjechië dat Kazachstan gisteren met 8-2 versloeg. Een grote rol bij de Tsjechen is weggelegd voor doelman Hasek van de Buffalo Sabres, vorig seizoen de beste speler van het jaar in de NHL.