Hogere koersen bij weinig omzet op effectenbeurs

AMSTERDAM, 16 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs is de week rustig begonnen. De belangrijkste graadmeter, de AEX-index, steeg vanochtend met 8,5 punten naar 983 punten. Later daalde de koers naar 982,40 punten. Alleen Hagemeyer bracht vanochtend nieuws naar buiten.

AMSTERDAM Handelshuis Hagemeyer was vanochtend het enige hoofdfonds dat resultaten publiceerde. De Naardense onderneming voerde vorige jaar de nettowinst met 30,5 procent op naar 372,1 miljoen gulden. Ook de omzet steeg substantieel: met 39,6 procent tot ruim 11,4 miljard gulden. De financiële crisis in Azië heeft de resultaten van het handelshuis vrijwel ongemoeid gelaten. Toch toonden beleggers zich niet onder de indruk van het positieve nieuws. Na een stijging met 1,30 gulden bij de opening van de beurs daalde de koerswinst in de loop van de ochtend naar slechts drie dubbeltjes.

Het Damrak moet het vandaag doen zonder steun van de Amerikaanse beurs, want Wall Street houdt zijn deuren gesloten wegens Presidents Day.

De dollarhandel is de week begonnen met een lagere koers. De Amerikaanse munteenheid noteerde tegen het begin van de middag 2,0497 gulden. Vrijdag sloot de dollar de week nog af op 2,0570 gulden.

Tegenover het negatieve effect van de lagere dollar stond vanochtend de positieve invloed van lage rentestanden op de obligatiemarkt. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatobligatie bedroeg de hele ochtend minder dan vijf procent (4,967 procent).

Nieuwkomer Copaco behoorde vanochtend tot de sterkste stijgers. Het computerfonds, dat vrijdag een eerste notering kreeg, steeg met 4,3 procent (1,10 gulden) naar 26,80. De koers van het aandeel ligt nu 2,80 boven de introductieprijs.

Het aandeel Philips deed het rustig aan na de sterke stijging van vorige week. Vanmorgen verloor het electronicaconcern 70 cent op 147,30 gulden. De succesvolle film- en muziekdochter Polygram bleef daarentegen klimmen. Het aandeel steeg 1,30 naar 102,30 gulden. Ook de aandelen Koninklijke Olie vertoonden een stijging. De koers klom met 1,80 naar 106,50 gulden. Kopieerreus Océ steeg 3,50 naar 249,50 gulden. Het bedrijf geeft morgen cijfers vrij. Ook geruchten over een splitsing van het aandeel voerden de koers op.

Uitgever Wolters Kluwer klom met 3,50 naar 298,50 gulden. Chemieconcern Akzo Nobel, dat volgende week maandag met cijfers komt, steeg vier dubbeltjes naar 377,20 gulden.

Slechts een beperkt aantal fondsen daalde vanochtend. Alleen ASML noteerde een verlies van meer dan een gulden. “Als dat bedrijf 1,50 gulden inlevert op 159,40 gulden, weet je meteen dat er niks gebeurt vandaag”, aldus een handelaar.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was lager. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 15,49 punten tot 16.775,52. De handel was mager doordat de beleggers zich afzijdig hielden in afwachting van nieuwe maatregelen om de economie te stimuleren.

Hongkong was bijna 1,5 procent lager door de onzekerheden over de plannen van Indonesië om zijn munteenheid aan de dollar te koppelen. Ook de beurs van Zuid-Korea moest daardoor bijna 1,5 procent inleveren.