Hoge militair Nigeria berecht

JOS, 16 FEBR. In het Nigeriaanse stadje Jos is zaterdag het proces begonnen tegen 26 mensen die worden beschuldigd van een poging tot staatsgreep tegen 's lands militaire leider, generaal Sani Abacha. De belangrijkste beklaagde is luitenant-generaal Oladipo Diya, tot zijn arrestatie op 21 december de nummer twee in de regerende militaire raad.

De 26 worden berecht door een militair tribunaal. Als zij schuldig worden bevonden, kunnen zij worden veroordeeld tot executie door een vuurpeloton. Diya maakte een aangeslagen indruk, maar wees de beschuldigingen ondubbelzinnig van de hand. “Dit was een geënsceneerde coup”, zei hij, “gepland op het hoogste niveau. Ik ben verbaasd dat de chef-staf van het leger, die dit opzetje heeft bedacht, hier niet aanwezig is”. (AFP, Reuters)