Historische overwinning Seizinger op afdaling

ROTTERDAM, 16 FEBR. Katja Seizinger heeft vandaag olympische geschiedenis geschreven. De Duitse slaagde er als eerste skister in om haar titel op de afdaling te prolongeren. Eerder won de Italiaan Alberto Tomba in 1988 en 1992 twee keer op rij goud op de reuzenslalom. “Lillehammer was een onvergetelijke ervaring. Maar het is fantastisch een titel te prolongeren”, zei de winnares.

Met haar zege revancheerde Seizinger zich voor haar tegenvallende zesde plaats op de Super G. “Na deze race geloofde ik niet meer in succes. Ik dacht dat ik de verwachtingen niet kon waarmaken.” Met een tijd van 1.28,89 troefde ze twee belangrijkste concurrentes af, de Zweedse Pernilla Wiberg (1.29,18) en de Française Florence Masnada (1.29,37).

Seizinger, die sinds haar derde op ski's staat, bestempelde het parkoers op de flanken van de Hakuba eerder deze week nog als 'te makkelijk'. De winnares van vier van de zes wereldbekerwedstrijden vond het traject te kort. Vandaag had de Duitse geen reden tot klagen. Ze mocht starten na een periode waarin het weer voortdurend spelbreker was. De omstandigheden waren uiteindelijk in haar voordeel. “Dit waren de perfecte condities voor mij. Na de Super G geloofde ik er niet meer in. Maar ik had vandaag het geluk dat ik nodig had.” Rusland zette vandaag de zegereeks voort bij het skilopen. Na drie keer goud op de individuele nummers behaalde de estafetteploeg de eerste plaats in de 4x5 kilometer. Het kwartet bestaande uit Elena Välbe, Nina Gavriljoek, Olga Danilova en Larissa Lasoetina eindigde in een tijd van 55.13,5 voor de ploeg van Noorwegen (55.38,0) en Italië (56.53,3).

Met name voor Välbe was de gouden medaille van grote betekenis. De veertienvoudig wereldkampioene stelde tot dusverre teleur, maar toonde vandaag haar klasse. Nadat Gavriljoek en Danilova een verbeten strijd voerden met de Noorse vrouwen, nam Välbe na twaalf kilometer een beslissende voorsprong.