Gross Misconduct

Gross Misconduct (George Miller, 1993, Australië). Ned.2, 21.24-23.00u.

De hoofdpersoon van de Australische speelfilm Gross Misconduct is niet de president van de Verenigde Staten, maar een razendpopulaire professor aan de Universiteit van Melbourne. Hij weet heel amusant college te geven over het verschil tussen lust en liefde en is thuis een ideale, onverminderd op zijn vrouw verliefde echtgenoot en een minstens zo ideale vader voor zijn twee kinderen.

Als geen ander kan hij korte metten maken met de monsters onder hun bed. Er is geen twijfel mogelijk: we hebben hier van doen met een voorbeeldig man, die ook nog eens wordt gespeeld door Jimmy Smits, het aangename gezicht dat wij ons vooral uit L.A. Law herinneren.

Maar dan slaat het drama toe. Halverwege de film verklaart een van zijn studentes te zijn verkracht door deze professor. Wij als kijker weten wel beter: de studente is, al dan niet bewust, aan het jokken. Bovendien hebben we dan al begrepen dat er een steekje los zit aan haar vader. Dit heerschap heeft het wel érg moeilijk met het besef dat hij zijn dochter aan een andere man zal verliezen.

Gross Misconduct is geproduceerd als een echte speelfilm (en geregisseerd door de George Miller, van wie ruim twee jaar geleden André in onze bioscopen verscheen en die vooral niet verward dient te worden met de naamgenoot die de Mad Max-reeks maakte en momenteel werkt aan een vervolg op Babe), maar smaakt vooral als een aflevering van een superieure soap-serie.

Kenmerk van zo'n serie is onder meer dat zoveel mogelijk Grote Thema's zo eendimensionaal mogelijk bovenop elkaar worden gestapeld. We noteren dit keer o.a. (beschuldiging van) verkrachting, incest, het halfweesdom en een dragende bijrol voor het lot van illegale vluchtelingen van Latijns-Amerikaanse terreurregimes.

Het fascinerende aan een wegwerpproduct als Gross Misconduct is ondertussen dat het minstens zoveel inspiratie biedt als een doorsnee-uitzending van Nova. Hoe ziet een getuige eruit die haar eigen waanbeelden voor waarheid houdt of die door derden valse getuigenissen in de mond gelegd krijgt? Gross Misconduct biedt ongevraagd commentaar op de status van getuigenverklaringen in Monicagate, de zaak Dutroux en bijna vergeten incest-kwesties als die van Epe. Al was dat vermoedelijk niet de bedoeling.