Gewelddadig begin van verkiezingen in India

NEW DELHI, 16 FEBR. Na een uiterst bloedig weekeinde zijn vandaag 250 miljoen kiezers in 20 Indiase deelstaten naar de stembus gegaan op de eerste van vijf verkiezingsdagen tot en met juni. De vervroegde verkiezing van de Lok Sabha, het Lagerhuis, is de grootste democratische operatie uit de geschiedenis. In totaal kunnen ruim 600 miljoen mensen hun stem uitbrengen op één van de 4.693 kandidaten in 545 kiesdistricten.

Honderdduizend paramilitairen zijn ingezet om gewelddadigheden te voorkomen, maar in het weekeinde vielen bij verschillende incidenten in het hele land meer dan 100 doden als gevolg van etnische en religieuze conflicten en kastenstrijd. Vanmiddag werden bij aanslagen in Bihar, Assam en Andhra Pradesh zeker 10 mensen gedood, zo meldde het persbureau Press Trust of India.

In de textielstad Coimbatore in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu vielen zaterdag ongeveer 50 doden toen in korte tijd 15 bommen ontploften. De bomaanslagen hadden plaats op de plek waar voorzitter L.K. Advani van de nationalistische hindoepartij BJP, India's grootste partij, een toespraak zou houden. Advani's leven werd waarschijnlijk gered doordat zijn vliegtuig vertraging had. De inwoners van Coimbatore gaan komende zondag naar de stembus.

Onduidelijk is nog wie verantwoordelijk is voor de aanslagen. De eerste minister van Tamil Nadu, M. Karunanidhi, zag er de hand van “buitenlandse elementen” in, een term die in India wel vaker wordt gebruikt na aanslagen en die over het algemeen een eufemisme is voor de Pakistaanse inlichtingendienst ISI die er volgens velen op uit is het geweld tussen moslims en hindoes aan te wakkeren.

In de noordoostelijke deelstaten Assam, Manipur en Tripura, kwamen de afgelopen dagen tientallen mensen om het leven bij aanslagen door separatisten en bij etnische onlusten. In Manipur werden gisteren acht soldaten doodgeschoten toen zij hun posities innamen bij een stembureau. De grootste afscheidingsbeweging in Assam, de ULFA, boycot de verkiezingen en heeft gedreigd met sancties op burgers die wel gaan stemmen. Bij de stemlokalen in de hoofdstad Guwahati kwamen vanochtend vrijwel alleen bewakers en verkiezingspersoneel opdagen. In de omstreden deelstaat Kashmir in het noordwesten werden in het weekeinde elf mensen gedood, onder wie volgens de politie zeven militanten die verantwoordelijk waren voor het bloedbad bij Srinagar op 25 januari, waarbij 23 mensen werden gedood.

Ambtenaren van de kiescommissie in Bihar en Assam meldden vanmiddag dat enkele tientallen stembureaus waren overvallen door aanhangers van verschillende politieke partijen. Duizenden stembiljetten werden afgestempeld voordat de rechtmatige kiezers kwamen opdagen. In sommige stembureaus werden kiezers gedwongen op een bepaalde kandidaat te stemmen.

Ondanks de golf van geweld en misstanden zei de voorzitter van de Kiescommissie, G.S. Gill, vanochtend dat de beveiliging in duizenden zogenoemde gevoelige kiesdistricten “op sterkte” was en dat de situatie onder controle was.

Voor de verkiezingen zijn in het hele land 773.667 stemlokalen ingericht. Na volgen nog stemmingen op 22 en 28 februari en 7 maart. In twee moeilijk toegankelijke districten in de Himalaya's gaan de kiezers in juni pas naar de stembus. Desondanks begint het tellen van de stemmen al op 2 maart, als het gros van de kiezers zijn stem heeft uitgebracht.

Volgens de laatste peilingen behaalt opnieuw geen van de partijen de absolute meerderheid. Wel zal de BJP, gesteund door 15 regionale partijen, opnieuw de grootste worden. De Congrespartij blijft vermoedelijk de tweede partij. Opvallend is de grote sprong die de Congrespartij in de peilingen heeft gemaakt sinds Sonia Gandhi, de weduwe van oud-premier Rajiv Gandhi, met haar verkiezingscampagne begon. De peilingen laten zien dat haar entree in de Indiase politiek nadelig heeft gewerkt voor de BJP.

Sonia Gandhi, die vanochtend in het centrum van New Delhi haar stem uitbracht, staat niet als kandidaat op de kieslijsten. Toch hopen veel Congres-stemmers dat zij na de verkiezingen de leiding van de zwalkende Congrespartij op zich zal nemen en dat zij beschikbaar is voor het premierschap als de Congrespartij in de regering komt.

Dat is niet uitgesloten in een coalitie met het Verenigd Front, de derde grote alliantie. De Congrespartij noch het Verenigd Front wil samen met de BJP een regering vormen. Congres en Verenigd Front zouden samen aan een meerderheid van 272 zetels kunnen komen, zo verwachten opiniepeilers.