Feyenoord en Vitesse achter op Heerenveen

ROTTERDAM, 16 FEBR. Heerenveen heeft in de strijd om de derde plaats in de eredivisie weer afstand genomen van Feyenoord en Vitesse. De twee concurrenten speelden gelijk, terwijl de Friese ploeg op Spangen met 4-2 van Sparta won. Voor het zeer fris spelende Heerenveen was het alweer de zevende zege op vreemd terrein. De bij Chelsea ontslagen Ruud Gullit zat op de tribune in Rotterdam.

Heerenveen had tegen Sparta geen reden tot klagen. De felbegeerde spits van de thuisploeg, Dennis de Nooijer, werd aan banden gelegd, maar de andere Sparta-spelers kregen wel veel kansen. Daarvan werden er maar twee benut. De basis van de overwinning van Heerenveen werd in het begin van de tweede helft gelegd. Gusatu en Van Nistelrooy zette hun ploeg toen op een veilige 3-1 voorsprong.

Feyenoord en Vitesse mochten ook blij zijn met hun ene punt. In een zeer matige wedstrijd tegen FC Twente kreeg Feyenoord in de 66ste minuut een strafschop tegen na een handsbal van Bosvelt. Twente-aanvoerder Jan van Halst schoot de bal te zwak in en doelman Dudek stopte 'm. “We hebben geen kans gehad, dat zegt alles”, aldus Feyenoord-trainer Leo Beenhakker.

Bij Feyenoord moest Bernard Schuiteman vlak voor tijd met twee gele kaarten vertrekken. Ook Cruz kreeg geel na het wegtrappen van de bal en dat vond Beenhakker kinderachtig van scheidsrechter Jol. Hij zal de Argentijnse spits, Schuiteman en Bosveld op 1 maart moeten missen in de belangrijke wedstrijd tegen Heerenveen.

Vitesse leek een debâcle tegemoet te gaan tegen De Graafschap op De Vijverberg. De topclub-in-spé stond na achttien minuten al met 3-0 achter. Trainer Henk ten Cate verweet zijn spelers dat ze angstig en slap verdedigden. Vitesse, dat zonder de geschorste routiniers Kreek en Trustfull speelde, vocht echter terug en wist er nog een gelijkspel uit te slepen. Machlas maakte zijn 23ste doelpunt.

Onder in de eredivisie behaalde RKC een onverwachte zege bij Roda (2-1) en won FC Groningen in Nijmegen van NEC (2-0). Hekkensluiter Volendam verloor met 4-1 bij FC Utrecht en verkeert in bijna uitzichtloze positie. De ploeg uit het palingdorp staat zeven punten achter op RKC, tien op MVV en elf op De Graafschap en FC Groningen.