Eurotunnel ziet verliezen teruglopen

Eurotunnel, de exploitant van de spoortunnel onder het Kanaal heeft vorig jaar voor het eerst winst behaald. Het exploitatieresultaat kwam uit op 653 miljoen franc (219 miljoen gulden). In 1996 kwam er nog een exploitatieverlies uit de bus van 234 miljoen franc (78 miljoen gulden). De winst is 20 procent hoger dan de onderneming zich ten doel had gesteld, zo liet mede-bestuursvoorzitter Patrick Ponsolle weten.

Door de enorme financiële verplichtingen die de onderneming tegenover de banken heeft, is het nettoresultaat vorig jaar wel uitgemond in een verlies van 5,8 miljard franc (1,94 miljard gulden). Het bedrag is wat lager dan de 6,1 miljard franc (2,04 miljard gulden) van 1996. Eind januari dit jaar ondertekende Eurotunnel een nieuwe regeling voor zijn bankschulden. De omzet groeide met 5 procent tot 4,4 miljard franc (1,47 miljard gulden).

De eerste helft van het afgelopen jaar liet het passagiersaanbod nog te wensen over. Dat was het gevolg van de brand in de tunnel van november 1996. Over heel 1997 kozen niettemin vijftien miljoen passagiers voor een trip met de trein door de Kanaaltunnel, tegen ruim dertien miljoen in 1996.