Dode papegaai is nieuws bij Radio West

Het dagelijkse nieuwsprogramma West Nieuws van Radio West is eigenlijk het Radio 1 Journaal in het klein. Verslaggevers op locatie, achtergrondgesprekjes, het weeroverzicht, de fileberichten en natuurlijk het krantenoverzicht. Het nieuws wat lichter, de gesprekjes wat langer, het weeroverzicht wat voorspelbaarder, de files wat minder en het krantenoverzicht wat diverser.

Zo maar een nieuwsitem van vorige week. “Vandaag werd het ministerie van Economische Zaken enige tijd bezet. Onze verslaggever was ter plaatse”. “Meneer, u heeft het ministerie van Economische Zaken bezet”, vraagt een verslaggever aan een manifestant. “Ja, dat ging eigenlijk heel gemakkelijk. We liepen zo naar binnen”, antwoordt de man. “Maar waarom heeft u dat gedaan?” “We demonstreren tegen de wet die ervoor zorgt dat buitenlandse bedrijven zonder dat ze verplichtingen hebben zich hier kunnen vestigen. Dat hebben we ze hier verteld.” “Maar”, zegt de verslaggever, “u gaat zo weer weg?” “Ja, over een uur vertrekken we weer.”

Na het 'itempje' volgt een 'muziekje'. Dan horen we een verslaggever in Gouda die bij de opening van een nieuwe spoorbrug is. Ze rijdt mee op de trein. Een leuk babbel-de-babbel onderwerpje. Vrolijke treingeluiden met een er achter gemonteerd muziekje maken het nieuwsitem wat vlotter. Natuurlijk worden ook, na de trotse wethouder, de tegenstanders van de spoorbrug opgespoord. “Nee, eigenlijk is het geen feest voor ons vandaag, maar we wilden toch zien hoe het eruit is komen te zien.” Langzaam versterft het geluid van de trein en zwelt het geluid van muziek aan.

Wie tot in de puntjes wil weten wat er in Den Haag en omgeving gebeurt moet Radio West aanzetten. Als er, zoals vorige week donderdag, een vals luchtalarm is, wordt op de radio direct vermeld dat er niets aan de hand is. Elke vijf minuten wordt de boodschap herhaald. De volgende morgen krijg je een uitgebreid verslag van wat er allemaal mis was met het nieuwe elektronische luchtalarm.

Op zaterdagmorgen is een brand in het partycentrum van Zoetermeer het grote nieuws voor Radio West. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk, meldt de zender. Ook de gebelde woordvoerder van de politie Haaglanden kan geen opheldering geven. Ze heeft nog wel triest nieuws voor de luisteraars. “Helaas hebben wij moeten constateren dat een aanwezige papegaai in het gebouw door de brand is overleden”, zegt ze.

Alles wat in Den Haag en omgeving gebeurt, is nieuws voor de lokale zender, maar er is meer op Radio West. Mensen kunnen actief meepraten tijdens het gesprek van de dag, op zaterdag is er een soort mini langs-de-lijn waar de wedstrijden van plaatselijke voetbalclubs worden verslagen en je kan luisteren naar concerten of culturele discussies.

Natuurlijk is er naast nieuws en discussie ook plaats voor entertainment. Zoek een partner via Radio West. Zenuwachtige vrouwen en mannen kunnen zichzelf in de ether aanprijzen. “Zo wie hebben we daar?” “Met Van Leeuwen”. “U bent op zoek naar een partner?” “Ja, ik ben op zoek naar een partner.” Aan de andere kant van de lijn hangt inmiddels al een vrouw. Of ze alleen is, wordt er gevraagd. “Gescheiden?” “Nee, mijn man is overleden.” Ze is in elk geval alleen.

Ook is een radiospelletje op zaterdagmorgen vermakelijk. Luisteraars moeten de naam raden van en bekend persoon. Ze mogen een aanwijzing kiezen. Afgelopen zaterdag werd na ongveer drie kwartier de naam geraden. “Ik weet wie vanavond een concert geeft in Leiden. Harry Saxefonie”. De presentator besluit het antwoord goed te rekenen. Hij mag Sacksioni in het echt zien.

Radio West is er voor de gewone mensen met kleine problemen, bij wie zelfs de dood van een papegaai nog tot beroering kan leiden.