DIE ZEIT

Wie in Saddam Hussein de Hitler van het Midden-Oosten ziet, kan waarschijnlijk niet wachten tot de luchtaanvallen op de wapenkelders beginnen. Maar wie, zoals Die Zeit van zichzelf suggereert, subtieler denkt, moet zich eerst een paar vragen stellen. Zoals: zijn de Verenigde Staten niet meer uit op het verdwijnen van Saddam dan op dat van de Iraakse massavernietigingswapens? En: weet Clinton eigenlijk al wat hij na de luchtaanvallen wil doen? Volgens Die Zeit zou Amerika de 'Olypische vrede' moeten gebruiken om ondubbelzinnig te laten weten dat het in principe bereid is de boycot tegen Irak op te heffen.

Tegelijk twijfelt het blad er niet aan dat het zonder meer afzien van geweld nog ergere gevolgen kan hebben dan het gebruik ervan.

Elders in Die Zeit wordt stilgestaan bij de omstreden ontmoeting tussen de aan de Holocaust ontkomen joodse dichter Paul Celan en de nu in bepaalde kringen weer populaire filosoof Martin Heidegger. De ontmoeting waarvan geen schriftelijk verslag bestaat, had plaats in 1967, in Heideggers roemruchte boshut in het Zwarte Woud. Celan zou met zijn komst de nazi-filosoof hebben willen dwingen om schuld aan de Holocaust te erkennen. De dichter was erop uit Heideggers 'vergeten' saboteren.