Congo's Kabila verdedigt zich: 'Ik ben geen dictator'

KINSHASA, 16 FEBR. De regering van president Laurent-Désiré Kabila van Congo (voorheen Zaïre) is ernstig in verlegenheid gebracht door de arrestatie, donderdagavond, van de populaire oppositieleider Étienne Tshisekedi. Een dag nadat hij door militairen uit zijn woning in de hoofdstad Kinshasa was gehaald, werd Tshisekedi per vliegtuig overgebracht naar zijn geboortedorp in de provincie Oost-Kasaï.

Volgens regeringsbronnen is hij niet gevangen genomen, maar uit de hoofdstad “verwijderd” wegens de “provocerende manier” waarop hij het verbod op politieke activiteiten had overtreden. Onder wijlen dictator Mobutu is Tshisekedi al eerder verbannen naar zijn geboortedorp.

President Kabila heeft zaterdag in een toespraak, die werd uitgezonden door de staatstelevisie, ontkend dat hij zich gedraagt als een dictator. “Iedereen in dit land heeft ervaring met dictatuur”, zei Kabila, “ik kan u verzekeren dat dit niet opnieuw zal gebeuren; wij zijn geen dictators.” Zonder Tshisekedi bij naam te noemen bezwoer de president dat zijn regering vrienden van wijlen Mobutu niet zal toestaan het land te destabiliseren. “In het buitenland noemt men deze lieden politici, maar deze politici zetten mensen aan tot geweld.”

In een lang vraaggesprek met het dagblad Le Palmarès, dat zaterdag werd gepubliceerd, poogt de minister van Financiën, Mawapanga Mwana Nanga, het regeringsoptreden te rechtvaardigen. Mawapanga: “Tshisekedi is niet gearresteerd; we hebben hem een vliegtuig gegeven om naar zijn dorp te gaan en daar landbouw te bedrijven. We moeten de termen niet door elkaar halen.” Toen hij eraan herinnerd werd dat ook Mobutu Tshisekedi naar zijn dorp had gestuurd, zei de minister: “Er is een groot verschil. U weet heel goed dat Mobutu en de zijnen Tshisekedi behandelden als een gek. Dat hebben wij nooit gezegd; de man heeft leiderskwaliteiten. We hebben hem zaaigoed en een motorploeg meegegeven zodat hij de grond kan bewerken.”

Dat Kabila en zijn ministers zich de moeite getroosten om de “verwijdering” van Tshisekedi uit te leggen - aan de arrestatie van andere opposanten is minder aandacht besteed - kan erop wijzen dat zij zich realiseren dat zij in de persoon van Tshisekedi te doen hebben met een populaire tegenstander, die vooral in Kinshasa en in zijn geboortestreek, het diamantarijke Oost-Kasaï, veel aanhangers heeft. (AFP, Reuters)