CHOWCHOW

Een uitstalling van schaaltjes en gerechten waarbij het vrij toetasten is, blijft appeleren aan onze drang tot hamsteren en onze zucht tot gezelligheid. Het koude en warme buffet, de saladebar en de dessertwagen zullen nooit verloren gaan. Dat geldt ook voor de vele varianten van het gourmetten, die bovendien als pre hebben de zelfwerkzaamheid met pannetjes en spatels.

Hoewel Nederlanders zeker niet alleen staan in hun waardering voor dit soort maaltijden, weten wij er in ieder geval goed weg mee. Wij zijn niet voor niets de uitvinders van de Indische rijsttafel. Via de scheepvaart kwam het Captain's diner naar het vasteland, het gaat hierbij om een maaltijd met gekookte kapucijners, aangevuld met alles wat er nog aan boord was en niet aan bederf onderhevig; zoals mosterd, piccalilly, augurkjes, zilveruitjes, pekelvlees, gebakken spekjes, worst, gebakken ui en schijfjes gekookte zoutzure bietjes, dat alles in aparte schaaltjes geserveerd.

In een oud kookboek vond ik een recept voor het mij onbekende Chowchow. Het zou een Chinees gerecht zijn. Hoe het ook zij, het is lekker en makkelijk voor te bereiden. De handelingen vlak voor de maaltijd bestaan alleen uit het koken van rijst en het opwarmen van de saus. De bijgerechtjes zijn naar eigen smaak.

Snijd het vlees in blokjes. Verhit de boter en bak het vlees rondom bruin. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het vlees zachtjes 25 minuten smoren. Nu en dan roeren. Maak intussen de groenten schoon. Schil de wortels en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de uien. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in boogjes. Verwijder steel en zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in stukjes. (Nu is er de kans voor diegenen die niet van paprika houden om deze apart te bakken en in een schaaltje te serveren).

Bak alle gesneden groenten en de kerrie met het vlees mee. Schenk drie deciliter warm water in de pan en laat de groenten en het vlees in nog eens 20 minuten gaar worden. Voeg de uitgelekte bamboescheuten toe. Roer de tomatenpuree en 2 eetlepels mangochutney door het vocht. De saus even laten pruttelen en op smaak brengen met zout en peper. Desgewenst kan de saus iets dikker gemaakt worden met 2 theelepels maïzena die met een half kopje water tot een papje is geroerd. Eet er rijst bij. In aparte schaaltjes kunt u naar keuze serveren: seroendeng (pinda's met gebakken kokos), kroepoek, gebakken uitjes (fruitjes), augurkjes, zilveruitjes of cocktailzoetzuur (een pot met verschillende soorten zoetzuur), stukjes ananas of partjes mandarijn, plakjes zoetzure bietjes, mangochutney, ketjap en gemberbolletjes.

Voor 6 personen:

3/4-1 kilo hamlappen

20 gram boter

2 winterwortelen

2 uien

2 preien

2 stengels bleekselderij

1 groene paprika

1 eetlepel kerriepoeder

1 blikje bamboescheuten

1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)

1 potje mangochutney zout, peper rijst bijgerechten naar keuze