China begint crisis Verre Oosten te voelen in export

ROTTERDAM, 16 FEBR. China begint de gevolgen te ondervinden van de financiële crisis in het Verre Oosten. De export naar de andere landen in Azië verminderde in januari ten opzichte van dezelfde periode van 1997 met 1,4 procent tot 6,99 miljard dollar (14,3 miljard gulden), zo heeft de officiële krant China Daily in het weekeinde gemeld.

Chinese exportproducten zijn nu relatief duur door de scherpe waardevermindering van een reeks valuta's in het Verre Oosten. De uitvoer naar een groep van negen landen in die regio nam in januari af met 4,2 procent tot 780 miljoen dollar.

De verkopen aan Zuid-Korea gingen met 6,4 procent omlaag naar 440 miljoen dollar. De totale export van China nam in januari toe met 8,8 procent tot 12,68 miljard dollar. Dat betekende een flinke groeivertraging ten opzichte van de ruim 20 procent over geheel 1997.

Het persbureau Reuters meldt uit Tokio dat twee grote banken in Japan betrokken blijken te zijn bij een corruptieschandaal waarin eerder al twee ambtenaren van het ministerie van Financiën werden gearresteerd. Uit nieuwe beschuldigingen tegen die functionarissen blijkt dat ook Sumitomo Bank en Bank of Tokio-Mitsubishi zich van omkoping heben bediend.

De twee ambtenaren werden vorige maand aangehouden nadat was gebleken dat ze zich door Sanwa Bank, Asahi Bank, Dai-Ichi Kangyo Bank en Hokkaido Takushoku Bank hadden laten fêteren in ruil voor vertrouwelijke informatie over ophanden zijn controles door het ministerie van Financiën. Justitie deed vorige maand huiszoeking bij deze vier banken.

Het parlement van Japan heeft vandaag ingestemd met twee wetsvoorstellen om orde op zaken te stellen in het bankwezen. Er komt een bedrag van 17 biljoen yen (278 miljard gulden) beschikbaar om spaartegoeden te garanderen als banken failliet gaan.

Verder houdt de overheid 13 biljoen yen (213 miljard gulden) achter de hand om in te schrijven op aandelen die banken uitgeven om hun financiële positie op te krikken.

Het parlement van Zuid-Korea is zaterdag akkoord gegaan met een nieuwe wet die massaontslagen toestaat. De wetgeving is een van de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in december verbond aan een internationaal steunpakket voor Seoul van 58 miljard dollar (119 miljard gulden).

Over de wet is twee weken gedebatteerd. Werknemers in Zuid-Korea hadden tot nu toe een baangarantie voor het leven, maar dat is door de financiële crisis in het land niet meer vol te houden. De vakbonden hebben in ruil voor medewerking meer rechten gekregen.

Het parlement nam zaterdag ook wetten aan voor wijziging van de structuur van het bedrijfsleven. Buitenlandse ondernemingen mogen voortaan Koreaanse bedrijven tegen hun zin overnemen. Verder moet de financiële verwevenheid binnen en tussen de grote conglomeraten doorzichtiger worden.