Betaald kankeren

“Alsjeblieft geen drie of vier zetels. Daar hebben we helemaal geen trek in, want dan krijgen we van die machtsgeile idioten. We willen invloed, geen macht”, zegt partijvoorzitter M. Baak.

Hagenaars hebben lang zonder gezeten, maar ze hebben er weer een. Een Haagse Stadspartij. Hagenaars staan erom bekend dat ze 'kankeren' op de regenten die hun stad besturen. Zakkenvullers zijn het. Stadvernieuwing is stadvernieling. Kerngezond is kerngewond. Maar meestal komt cynisme niet verder dan de toog.

Daar moest maar eens verandering in komen. Drie maanden geleden besloot een groepje linkse activisten om de koppen bij elkaar te steken en een stadspartij op te richten. Onder leiding van Joris Wijsmuller - “zeker geen zakkenvuller” - moet de stem van het volk in de gemeenteraad aanwezig zijn. “Wij luisteren naar de wensen van de mensen in de stad en die zullen we kenbaar maken”, zegt de 32-jarige timmerman en slotenmaker.

In peilingen, gehouden door het Haagse huis-aan-huisblad De Posthoorn, zou de Haagse Stadspartij uitkomen op drie à vier raadszetels. Maar Wijsmuller moet er niet aan denken dat hij wethouder zou moeten worden in het college van burgemeester en wethouders. “Nee, ze hebben zelf een grote rotzooi van de stad gemaakt. Die ga ik niet voor ze opruimen, dat moeten ze echt zelf doen. Wij hebben geen verantwoordelijkheid, maar drukken de mensen met de neus op de feiten.”

Op een zeepkistje boven de Utrechtsebaan - “een blikkenrivier” - en voor het werkgeversgebouw van VNO-NCW sprak lijsttrekker J. Wijsmuller 'zijn stad' onlangs toe. “Het stadsbestuur heeft er één grote rommel van gemaakt. De hoogbouw in de stad is voor velen een doorn in het oog. Het onderhoud van de stad is verwaarloosd en de financiën zijn een bende”, zegt Wijsmuller.

De Haagse Stadspartij wil de “vastgeroeste politieke cultuur” opfrissen. Wijsmuller: “Er moet meer openheid in de raad komen, meer lol. Geen holle frasen en geen gekonkel en gedraai. Wij zijn mensen met een gedeelde frustratie tegen de gevestigde orde. Er is altijd sprake van een politiek die uitgaat van inspraak achteraf.”

In debat met andere partijen wil Wijsmuller eigenlijk niet. Nee ze gaan de wijken in. De stadspartij wil de mening en betrokkenheid van de burgers weer terugbrengen waar ze thuishoren: in de gemeenteraad. Geen gelobby en compromispolitiek.

Maar wat wil de Haagse Stadspartij eigenlijk zelf? Een partijprogramma hebben ze niet. “Sommige dingen zijn zo logisch dat alleen een gek er voor is”, legt partijvoorzitter Baak uit. “Wij gaan toch geen mensen besodemieteren met het doen van allerlei beloftes die we toch nooit uit kunnen voeren”, zegt ze vanuit haar huis.

“Ach, wat we willen is eigenlijk simpel”, vult lijsttrekker Wijsmuller aan. “De identiteit en de cultuur van de stad Den Haag moeten worden gerespecteerd. Het karakter van de stad mag niet verloren gaan.”

Mocht de Haagse Stadspartij ruim vierduizend stemmen halen en een zetel in de raad veroveren, dan krijgt de gemeenteraad waarschijnlijk een typisch Haags tintje. Rechtstreeks cynisch kankeren in de gemeenteraad. De kans dat er naar geluisterd wordt is klein, maar Wijsmuller zal dan waarschijnlijk de eerste Hagenaar zijn wiens gekanker geld oplevert. Bruto 584,76 gulden per maand.