Belgen betogen voor de 'waarheid' en tegen de 'stilte'

BRUSSEL, 16 FEBR. Meer dan 25.000 mensen hebben gisteren in Brussel betoogd in een 'mars voor de waarheid en tegen de wet van de stilte'. De demonstranten eisten hervormingen bij politie en justitie en opheldering van de vele onopgeloste misdaden in België, zoals de verdwenen en vermoorde kinderen, de moord op veearts Karel van Noppen of de overvallen van de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig bijna dertig slachtoffers maakte.

“Wij eisen opheldering van al deze mysteries en nemen geen genoegen met uitvluchten of knoeiwerk”, riepen betogers. “De stilte van justitie is ondraaglijk geworden.” Een vrouw met witte poedel meende dat alle onopgeloste misdaden “in de doofpot zijn gestopt”. Sommige demonstranten droegen een witte band om het hoofd, maar er was minder wit dan in november 1996, toen 300.000 betogers in een 'witte mars' door Brussel trokken, in de nasleep van de affaire rondom de van kindermoord verdachte Marc Dutroux. “We laten ons niet meer de mond snoeren met witte ballonnen”, zei een demonstrante.

Tot de betoging van gisteren was opgeroepen door de ouders van vermoorde en vermiste kinderen. “De overheid en justitie zijn niet geslaagd in het examen dat we hun zestien maanden geleden hebben opgelegd”, zei Gino Russo, de vader van het vermoorde meisje Mélissa. Dat de demonstratie tienduizenden mensen op de been bracht, is volgens de organisatoren het bewijs dat de Witte Beweging nog leeft. Opvallend veel Franstaligen liepen gisteren in de betoging mee. “Wit is nu Waals”, concludeerde vanmorgen de Vlaamse krant Het Volk.

De demonstratie was ook heterogener dan zestien maanden geleden. Behalve ouders van vermoorde kinderen, familie van veearts Van Noppen en van slachtoffers van de Bende van Nijvel, liepen werknemers mee van de gesloten Renaultfabriek in Vilvoorde. Anderen demonstreerden voor een humaan vluchtelingenbeleid en tegen de uitzetting van een Congolese vrouw.

Onder de betogers bevond zich Regina Louf, alias X1 - de vrouw die met haar verhalen over kindermoorden en seksorgieën de pers in twee elkaar heftig bestrijdende kampen heeft verdeeld. In het Belgisch parlement is de commissie die onderzocht of Marc Dutroux en de eveneens verdachte Michel Nihoul bescherming hebben genoten, inmiddels tot de conclusie gekomen dat er geen sprake is van rechtstreekse bescherming die het mislukken van het onderzoek naar verdwenen kinderen verklaart. Wel zouden de twee gebruik hebben gemaakt van corruptie en normvervaging bij sommige agenten en magistraten en zo indirect beschermd zijn. Vandaag stemt de onderzoekscommissie over het inmiddels uitgelekte rapport, dat morgen aan het parlement wordt voorgelegd.

Over een ander uitvloeisel van de affaire-Dutroux, de hervorming van politie, komt vanavond opnieuw het kernkabinet bijeen. Discussiepunt is de verhouding tussen de gemeentepolitie en de lokale rijkswacht.