Azië-crisis heeft weinig effect op Hagemeyer

AMSTERDAM, 16 FEBR. Het handelshuis Hagemeyer verwacht dit jaar geen noemenswaardige tegenvallers door de financiële crisis in Azië, de regio waar het concern dit jaar ongeveer 23 procent van zijn totale omzet van 16 miljard gulden denkt te realiseren.

Dat heeft bestuursvoorzitter A. Land vanochtend gezegd bij de presentatie van de winstcijfers. Vorig jaar steeg de nettowinst, vooral dankzij de bijdrage van twee grote overgenomen bedrijven, met 30,5 procent tot 372 miljoen gulden. Door de uitgifte van nieuwe aandelen om deze groei te financieren ging de winst per aandeel een stuk minder hard omhoog. Deze winst per aandeel, het kengetal waar beleggers oog voor hebben, steeg 16 procent tot 3,90 gulden.

Dit jaar verwacht Land een groei van de winst per aandeel die “in lijn zal zijn met die van de afgelopen jaren”. In de afgelopen tien jaar lag dat cijfer iets boven 15 procent. “Die trend verwachten wij voort te zetten”, aldus Land vanochtend. Het dividend over 1997 wordt met 19 cent (bijna 17 procent) verhoogd tot 1,33 gulden.

Hagemeyer heeft twee kernactiviteiten: handel in consumentengoederen (7,5 miljard gulden), van elektronica en voeding tot en met auto's, en in elektrotechnische materialen (4 miljard), onder meer voor de bouwsector. De consumentengoederen worden over de hele wereld verkocht, de elektrotechnische handel is geconcentreerd in Europa. Dit jaar verwacht Land een stijging van de omzet naar 16 miljard gulden: 6 miljard bij de elektrotechnische bedrijven, 10 miljard in de consumentenactiviteiten.

In de meest getroffen landen in Azië (Thailand, Indonesië, Filippijnen en Zuid-Korea) is de omzet van Hagemeyer alles bij elkaar minder dan 2 procent van het totaal. In deze landen wordt de winst wel negatief beïnvloed door de crisis, maar Land denkt dat Hagemeyer dat verlies kan compenseren door groei elders, zoals bij de vorig jaar gekochte handelsonderneming Tech Pacific. Dit handelshuis heeft een sterke positie in materiaal voor informatietechnologie en computers.

In maart gaat Hagemeyer de financiële markten op om het aandelenpakket van 40 procent dat de investeringsgroep First Pacific in Hagemyer heeft, te helpen verkopen. Om de rechten van aandeelhouders te verbeteren zullen ook de beleggers in de certificaten van preferente aandelen van Hagemeyer, die nu geen stemrecht hebben, “meer direct” stemrecht krijgen. Dat bekent, aldus Land, dat bij Hagemeyer “één aandeel ook werkelijk één stem” zal betekenen en “goede resultaten de bescherming” tegen een onvriendelijke overname zullen vormen.