Alfred Marseille

Helderheid en snelheid zijn de belangrijkste principes voor een goede website, vindt ontwerper Alfred Marseille (36). In één oogopslag moet duidelijk zijn welke informatie waar op een site is te vinden. Een webontwerper moet bovendien heel zuinig met plaatjes omgaan, anders wordt de site te traag.

Een van de sites die Marseille (foto, midden) heeft ontworpen is het SchrijversNet, een digitaal 'trefpunt voor Nederlandse literatuur' dat 650 bezoekers per dag trekt (www.schrijversnet.nl). Op SchrijversNet is veel actuele informatie over Nederlandse en Vlaamse schrijvers te vinden. Deze maand kan met auteur Tom Lanoye als gids een literaire wandeling langs het verdriet van België; (Dutroux, getuige XI, de bende van Nijvel) worden gemaakt. Samen met redacteur Marieke van der Velden (links) en programmeur Rob Zeeman (rechts) levert Marseille kant en klare websites. Zeeman programmeert databases om grote hoeveelheden informatie te ontsluiten. “Het gebruik van databaseprogramma's op Internet maakt websites interactiever en meer op de gebruiker toegesneden”, aldus Marseille, die momenteel met de vormgeving van de site van de Nationale Ombudsman bezig is. Verder is hij een cdrom over woonkamers in de digitale revolutie aan het maken. In samenwerking met een beeldend kunstenaar en een schrijver probeert Marseille de invloed van Internet en de voortschrijdende technologische vernieuwing op het persoonlijk leven te verbeelden. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)