'Airbus krijgt grote order Zuid-Amerika'

ROTTERDAM, 16 FEBR. Het Europese vliegtuigbouwconsortium Airbus Industrie verwacht weldra een order van een aantal Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen voor honderd A319/320 en 321 toestellen ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar (ruim 8 miljard gulden). Dat wordt uit doorgaans welingelichte bron vernomen. Airbus wil de informatie bevestigen noch ontkennen en zegt zich pas te melden ingeval van een definitieve order.

Volgens dezelfde bron is er nu sprake van een voorlopig akkoord met drie groepen van maatschappijen waaronder Lan Chile, het Midden-Amerikaanse Taca en het Braziliaanse Tam. Dat zou voor Airbus een doorbraak betekenen op de tot nu toe door Boeing beheerste Latijns-Amerikaanse markt. Daar vliegen momenteel slechts een vijftigtal Airbussen. Vorig jaar boekte Airbus al een succes in 'Boeing-land', toen het een akkoord met US Airways wist te bereiken voor de levering van 124 Airbussen.

De - voor volgende maand - aangekondigde Latijns-Amerikaanse order voor Airbus is een vroeg voorbeeld van de tendens bij kleinere maatschappijen om samen te werken bij de aankoop van nieuwe vliegtuigen om zo lagere prijzen te kunnen te bedingen. Dat voorrecht was tot nu toe alleen beschoren aan zogenaamde megacarriers. Hoewel de vraag naar vliegtuigen het afgelopen jaar groot was heeft de moordende concurrentie tussen marktleider Boeing en het oprukkende Airbus al geleid tot forse prijsverlagingen. Zo meldde president Bischoff van Airbuspartner Dasa vorige maand dat die concurrentie over de laatste twee jaar tot een prijsverlaging van 20 procent heeft geleid.