ZWARE MENSTRUATIE IS SOMS GEVOLG VAN BLOEDSTOLLINGSFOUT

Onopgemerkte erfelijke stoornissen in het bloedstollingsmechanisme zijn bij één op de vijf vrouwen de oorzaak van menstruaties waarbij onverklaard veel bloedverlies optreedt. Britse gynaecologen van de Royal Free Hospital School of Medicine in Londen vroegen alle vrouwen die met ernstige menstruatieklachten naar hun ziekenhuis werden doorverwezen om aan een onderzoek mee te doen (The Lancet, 14 febr.).

Vrouwen met bekende oorzaken van overvloedige maandelijkse bloedingen (bloedverdunnende medicijnen of vleesbomen in de baarmoeder) werden uitgesloten. In het bloed van de 150 vrouwen met het zwaarste bloedverlies werd naar bloedstollingsafwijkingen gezocht. Twintig vrouwen bleken de ziekte van Von Willebrand te hebben. Zes hadden een tekort aan bloedstollingsfactor XI. De Von Willebrand-factor (VWF) is een eiwit dat de belangrijke bloedstollingsfactor VIII door de bloedbaan

transporteert. Iemand die door een genafwijking een slecht werkende VWF heeft, kan daardoor een ernstige of lichte bloedstollingsstoornis hebben. Afwijkingen in factor XI (hemofilie C) zijn zeldzamer en geven verlengde bloeding na ongelukken en operaties. De 26 vrouwen bij wie genafwijkingen werden gevonden wisten nog niet dat ze een afwijkende bloedstolling hadden. De onderzoekers vinden dat de genafwijkingen zoveel voorkomen bij onverklaarde zware menstruatie, dat onderzoek naar stollingsafwijkingen moet plaatsvinden voordat gynaecologische behandelingen (zoals verwijderen van de baarmoeder) worden begonnen. Voor beide stollingsstoornissen bestaat een medicinale therapie.