VN bezorgd over situatie Sierra Leone

FREETOWN, 14 FEBR. De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft

de West-Afrikaanse legermacht in Sierra Leone gisteravond opgeroepen snelle humanitaire hulp aan het land mogelijk te maken.

Na afloop van de bijeenkomst zei de voorzitter van de raad, president Denis Dangue Rewaka van Gabon, dat er grote bezorgdheid bestaat over “de instabiele situatie in sommige delen van het land” en

over “het grote aantal doden onder de burgerbevolking in Sierra Leone, waarover melding is gemaakt”.

De West-Afrikaanse 'vredesmacht' ECOMOG, geleid en bemand door Nigerianen, veroverde donderdagavond de hoofdstad Freetown. De miltitaire operatie heeft tot doel de vorig jaar verkozen president Ahmed Tejan Kabbah weer in het zadel te helpen, die afgelopen mei werd afgezet door een junta onder leiding van Johnny Paul Koroma. De voorzitter van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), president Robert Mugabe, verklaarde gisteren ingenomen te zijn met het succes van het ECOMOG-optreden. Volgens hem blijft de troepenmacht in Sierra Leone tot “alle weerstand is gebroken”.

Nadat donderdag de hoofdstad Freetown “voor 85 procent” werd ingenomen, hebben de Nigeriaanse militairen gisteren hun greep op het land verder verstevigd. De Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken, Tom Ikimi, zei dat het doel van de missie, de verdrijving van de junta, is bereikt met “minimum aan verlies van levens”. “Nu ECOMOG de controle heeft gekregen over het grootste deel van het land, roepen we al onze vrienden in Sierra Leone op om te helpen bij de dringende taak humanitaire hulp te bieden aan de bevolking”, aldus de minister in een verklaring. Volgens die verklaring wordt nu gewerkt aan het opzetten van

“veilige gebieden” en het vrijmaken van wegen om hulpgoederen aan te voeren.

Gisteren onderschepten ECOMOG-soldaten - tot grote woede van de Liberiaanse leider Charles Taylor - ten ministe 25 ministers, hoge ambtenaren en medewerkers van het verdreven junta-bewind op een vliegveld bij de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Zij waren naar het buurland gevlucht in twee helicopters. Tot de gearresteerden behoren de tweede man van junta, Victor King en zijn gezin, en drie Russische en Oekraïnse bemanningsleden. Maar de leider van de junta zelf, Koroma, is gevlucht en van hem is niets vernomen. De Nigeriaanse opperbevelhebber, generaal Timothy Shelpidi, zei gisteren dat de junta niet meer bestaat, maar hij erkende ook dat er nog juntaleiders met gewapende eenheden in Sierra Leone aanwezig zijn. Meer dan 3.000 inwoners van Freetown zijn tijdens de hevige gevechten van de afgelopen dagen met kleine bootjes naar het buurland Guinee gevlucht. Judith Kumin, een woordvoerder van het Hoge commissariaat voor vluchtelingen van de VN, zei gisteren dat ten minste twintig scheepjes de gevaarlijke tocht van tien tot twaalf uur hadden ondernomen.(Reuters, AFP)