TTV Britsum

Touwtrekvereniging Britsum bestaat bij de gratie van gastvrijheid.

Boer Anne Woudstra (42) is een fanatieke touwtrekker en in de wintermaanden, wanneer het spookt in de wolken en de wind vrij spel heeft in de polder, komen de tien leden van TTV Britsum naar zijn boerderij in Marsum.

Met z'n allen begeven zij zich naar de hooizolder, een ruimte met een lengte van 33 meter en met rubberen matten op de grond. In het trainingsonderkomen boven de oude stal gooien de touwtrekkers eerst hun spieren los, waarna zij het touw beetpakken en, verspreid in twee groepen, de krachten met elkaar meten.

Koud is het niet, daar hoog boven in de boerderij. Het rieten dak, de balen stro en de immense druk op armen en benen: koud krijgen de mannen van TTV Britsum het nooit. Friezen kunnen tegen een stootje en de touwtrekkers uit Marsum en wijde omgeving al helemaal. Ze werken allemaal in de agrarische sector. Dat is een groot voordeel, weet Woudstra. “Wie dagelijks met zijn handen in de weer is, die weet van aanpakken.”

Na afloop van de training komen de touwtrekkers bijeen in een kamer die grenst aan de hooizolder. Twee banken en een tafel vullen de ruimte, en tegen de deur zijn honderden bierdoppen gespijkerd. Een naam voor de ontmoetingsplaats hebben ze niet, maar noem het gerust de bestuurskamer.

Gezellig is het er altijd. Want in de kamer drinken, praten en lachen zij, als vrienden onder elkaar. Sport en gezelligheid gaan hand in hand bij de mannen van TTV Britsum. “Zonder sport geen gezelligheid, zonder gezelligheid geen prestaties”, zegt oud-voorzitter Woudstra.

Sinds een week wordt de kamer opgesierd door een fraaie beker - de eerste prijs uit de geschiedenis van de touwtrekvereniging. Bij de Open Nederlandse kampioenschappen in Rucphen was de ploeg van ankerman Woudstra vorige week veruit de sterkste in de klasse tot 720 kilogram. Om dat te vieren dronken de leden dinsdag met z'n allen een krat bier leeg na afloop van de training. Zoals zij ook het glas heffen als een van hen jarig is.

De hooizolder heeft één nadeel. De ontspanruimte bevindt zich recht boven de woonkamer van huize Woudstra. Op avonden dat de touwtrekkers stoom afblazen, geniet de benedenverdieping mee. Dan klinkt

luid gebulder door de houten vloer en vangt de familie Woudstra flarden op van sterke verhalen van al even sterke mannen.