Slachtoffer fingeert bewijs tegen stalker

ROTTERDAM, 14 FEBR.Liesbeth L., de vrouw die in december vorig jaar

in Meppel haar ex-echtgenoot neerschoot nadat hij haar twee jaar lang had belaagd, heeft de bewuste avond zelf verwondingen in haar hals veroorzaakt. Aanvankelijk beschuldigde zij haar ex-man Johan L. van een poging tot wurging.

Volgens het proces-verbaal van een verklaring die de vrouw donderdag bij de regiopolitie Drenthe heeft afgelegd, heeft Liesbeth L. nadat zij heeft geschoten een sjaal strakgetrokken rond haar hals om zich te verwonden. Zij verklaart in paniek te hebben gehandeld: “In eerdere gevallen zat ik altijd met bewijslast, hoe hij mij bedreigd had.

Ik dacht: 'Je moet bewijs hebben, je moet bewijs hebben', want anders geloven ze je niet.''

Volgens persofficier van justitie S. Tempel wordt Johan L. nu niet meer verdacht van een poging tot doodslag. Wel blijft hij verdachte van een poging tot zware mishandeling van de vrouw op 16 november vorig jaar.

Liesbeth L. blijft erbij dat haar ex-echtgenoot Johan L. haar kort voor de schietpartij ernstig heeft bedreigd. Zo zou hij gezegd hebben de vrouw te zullen verkrachten en haar en haar broer te zullen vermoorden. Ofschoon hij dergelijke bedreigingen vaker had geuit, “knapte er iets”, aldus de vrouw.

De rechter-commissaris in Assen heeft inmiddels bepaald dat Liesbeth L. door gedragsdeskundigen in het Utrechtse Pieter Baan Centrum moet worden

onderzocht, aldus justitie.

In december verklaarde Liesbeth L. nog het wapen waarmee zij heeft geschoten uit een tas van haar ex-man te hebben gehaald, zodat hij haar daarmee niet zou kunnen bedreigen. Later werd haar zuster drie dagen vastgehouden op verdenking het wapen te hebben geleverd. Vorige week bekende Liesbeth L. het pistool zelf te hebben gekocht. Persofficier Tempel noemde haar beroep op noodweer hierdoor toen al “afgezwakt”.

Liesbeth L., wier hechtenis in december na twee dagen was geschorst, werd daarom afgelopen maandag opnieuw ingesloten. Johan L., die sinds de

schietpartij en zijn herstel van een schotwond in een long vastzat, werd

diezelfde dag vrijgelaten.

Inmiddels is gebleken dat bij justitie op dat moment, onder meer op basis van afgeluisterde telefoongesprekken tussen Liesbeth L. en haar familieleden, al twijfel bestond over de verklaringen die de vrouw had afgelegd.

Johan L. werd in 1996 wegens mishandeling en bedreiging van Liesbeth L. en haar familie al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Daarna kreeg hij een stad- en contactverbod

opgelegd, dat hij met regelmaat overtrad. Tegelijk met zijn vrijlating afgelopen maandag heeft de raadkamer van de rechtbank in Assen de bewegingsvrijheid van de man opnieuw beperkt. Hem is verboden in Meppel,

Kampen en Naarden te komen, waar familieleden van de vrouw wonen.

In een gezamenlijke verklaring stelt de familie van Liesbeth L. dat “een hardere, pro-actieve aanpak van politie en justitie, zo die daartoe de mogelijkheid hadden gehad, een deel van de problemen had kunnen voorkomen”. De familie doelt hiermee op een anti-stalkingswet die vermoedelijk eind 1999 zal worden ingevoerd. Stalkers kunnen dan worden ingesloten voor het langdurig belagen van derden.

Liesbeth L. zegt in haar laatste verklaring: “Onder 'stalken' versta ik

het hinderlijk lastigvallen van iemand. In mijn geval ging het veel verder. Jarenlang terroriseerde Johan L. mij en mijn familie.''