Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

De koorts van de welvaart. Onderhoud met politiespycholoog Frans Denkers die zijn aandacht vooral richt op probleembuurten en veiligheid op straat. Denkers pleit voor het toepassen van eigenrichting voor burgers onder zekere voorwaarden. Ned.1, 15.38-16.09u.

2 Vandaag. Uitgebreide reportage over zelfmoord onder jongeren. Er wordt

een beeld geschetst van de 15-jarige Startrek-fan Danny van der Hoek uit

Hoogvliet die in het najaar van 1997 een eind aan zijn leven maakte. Zijn as werd deze week met een raket in de ruimte geschoten omdat hij een “graf in de ruimte” wenste. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het lagerhuis. In deze uitending o.m. een discussie over het IOC-lidmaatschap van kroonprins Willem-Alexander en over asielzoekers. Ned.3, 21.05-22.00u.

Nova. O.a. aandacht voor het congres van D66 dat dit weekeinde in Noordwijkerhout wordt gehouden en nieuwe voorspellingen over de zetelaantallen bij de Kamerverkiezingen op 6 mei. Ned.3, 22.15-22.45u.

AMUSEMENT

Simek ontmoet. Tweede deel van de ontmoeting met de schrijver Gerrit Komrij in de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae. Ned.3, 17.30-18.00u.

Kopspijkers. Paul Haenen behandelt als dominee Gremdaat enkele gevoelige

kwesties en het uit cabaretiers bestaande Spijkersteam geeft een vrolijke kijk op het nieuws van de afgelopen week. Ned.3, 20.10-21.05u.

Red Dwarf Night. Het is tien jaar geleden dat de BBC de eerste aflevering vertoonde van de populaire science-fiction komedie Red Dwarf.

De laatste mens doolt door de ruimte in een wrak vervoermiddel vergezeld

van een mensachtige gemuteerde kat, een neurotische huishoudrobot, een labiel hologram en een supercomputer met kuren. Hun verhoudingen zorgen al zeven reeksen lang voor komische verwikkelingen. In de verhalen wordt

gebruik gemaakt van wetenschappelijke theorieën over ruimte en tijd. Het jubileum wordt o.a. gevierd met een inleiding door Startreks captain Picard, en speciale afleveringen van het kookprogramma Can't cook, won't cook en de quiz University Challenge (Universe challenge). Verder hoogtepunten en bloopers en interviewtjes met fans als Stephen Hawking. En de herhaling van Gunmen of the Apocalypse, een van de beste afleveringen (1993) waarin de bemanning moet vechten tegen een computervirus. BBC2, 22.00-0.30u.

Paradijsvogels. In deze honderdste en voorlopig laatste uitzending van dit programma de voormalig tekenaar en mysticus Johan Jansen die zich nu

richt op het samenhangend presenteren van oude filosofieën als de I

Tjing en de Egyptische godenleer. Hij ontwierp kleurige modellen die door zijn hele huis hangen, liggen en staan. Ned.1, 22.26-22.54u.

MUZIEK

Yo-Yo Ma & de Bach suites. Serie documentaires over meestercellist Yo-Yo

Ma waarin hij samenwerkt met een kunstenaar uit een andere discipline. Hij laat zich in deze aflevering inspireren door de bouwstijl van de Renaissance-architect Giovanni Battista Piranesi. De muziek is gebaseerd

op de tweede suite voor cello solo. De derde aflevering in deze serie is

's avonds onder de titel Falling down stairs op de BBC te zien. Ned.3, 14.22-15.17u. en BBC2, 21.05-22.00u.

KUNST

L!nk. Onder meer gesprekken met Emma Thompson, die de hoofrol speelt in de film The Winterguest, met regisseur Gus Van Sant over zijn nieuwe film Good will hunting en met Gary Winogrand over de fototentoonstelling

Women are beautiful. Belg.2, 20.30-21.00u.

Plankenkoorts. Naar aanleiding van Valentijnsdag een verslag van de literaire manifestatie Saint Amour waarbij binnen- en buitenlandse schrijvers en dichters uit eigen werk over alle aspecten van de liefde voordragen. Met o.a. Hugo Claus, Cees Nooteboom, Kristien Hemmerechts, Connie Palmen en Leonard Nolens. De literaire passages worden afgewisseld met liefdes- en kusscènes. Belg.2, 22.45-23.45u.

Kunst omdat het moet. Portret van de Amerikaanse Magnum-fotografe en in Londen wonende Eve Arnold. De maakster van het portret Beeban Kidron kwam als 15-jarige bij Arnold 'in de leer'. Arnold maakte modefoto's met

zwarte modellen in een tijd dat nog geen enkel Amerikaans tijdschrift aandacht aan 'zwarte mode' besteedde. Ned.2, 23.45-0.40u.

WINTERSPELEN NAGANO

Studio sport (Ned.2, 12.00-16.55u.). Hoogtepunten van de afgelopen dag en beelden van de vrije kür voor mannen, ijshockey en bobsleeën. Olympische winterspelen (Ned.2, 19.00-19.55u.). Samenvattingen van de zevende dag in Nagano en van 2.30 tot 9.05 o.a skispringen van de 120 meter schans, curling ijshoockey en biathlon. Vanaf 7.00u. een rechtstreeks verslag van de 1000 meter schaatsen voor mannen.

FILM

. Rio Lobo (Howard Hawks, 1970, VS). Laatste film van Hawks blijft in schaduw staan van het eveneens door Leigh Brackett geschreven 'Rio Bravo' en 'El Dorado'. Oud-kolonel John Wayne traceert na de Burgeroorlog een verrader. SBS6, 13.50-15.45u., met reclame.

. A Matter of Life and Death (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1946,

Engeland). Veelgeprezen, buitenissige filmfantasie van Powell & Pressburger. Zwaargewonde oorlogspiloot David Niven, liggend op een aardse operatietafel, moet zijn recht op leven verdedigen tegenover een hemels gerechtshof. Belg.1, 15.05-16.50u., deels zwart-wit.

Only You (Norman Jewison, 1994, VS). Marisa Tomei reist impulsief haar mogelijke grote liefde Robert Downey jr. achterna naar warmbloedig Italië in krampachtig 'ouderwetse' romantische komedie in de traditie van 'Roman Holiday' (1954). SBS6, 19.30-21.30u., met reclame.

Scenes from a Mall (Paul Mazurksy, 1991, VS). Grotendeels in overdekt winkelcentrum gesitueerde komedie met Woody Allen en Bette Midler als kibbelende echtelieden. Leugens en leugentjes uit het verleden steken de

kop op. RTL5, 20.35-22.25u., onderbroken door reclame.

Blood Oath (Stephen Wallace, 1990, Australië). Verdienstelijk rechtbankdrama plaatst kritische kanttekeningen bij de Amerikaanse bijdrage aan de vervolging van Japanse oorlogsmisdaden. Bryan Brown probeert vergeefs een Japanse commandant (George Takei) veroordeeld te krijgen wegens de executie van Australische krijsgevangenen op Ambon anno 1945. TV10, 20.50-22.35u.

Hot Shots! (Jim Abrahams, 1991, VS). Geslaagde persiflage op Top Gun en soortgenoten. Elite-piloot Charlie Sheen neemt deel aan operatie Sleepy Weasel en valt 'als een blinde dakbedekker' voor de vrouwelijks psychiater van de basis. Gebrek aan subtiliteit en goede smaak behoort tot de stijlprincipes. Ned.1, 21.04-22.26u.

P.O.W. The Escape (Gideon Amir, 1986, VS). Actiefilm speelt in de nadagen van de Vietnamoorlog. Krijgsgevangenen ondernemen o.l.v. David Carradine een ontsnappingspoging. SBS6, 22.50-0.25u., met reclame.

. Dansen med Regitze / Waltzing Regitze (Kaspar Rostrup, 1989, Denemarken/Noorwegen). Destijds met Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film bekroond, oprecht drama waarin 60-jarige man (Fritz Helmuth) terugblikt op leven met eigenzinnige echtgenote (Ghita Nörby). Ned.1, 22.54-0.18u.

Prince of Darkness (John Carpenter, 1987, VS). Gemakzuchtige duivelsthriller. Priester Donald Pleasance ontdekt in kelder van Californische kerk glazen pot waarin de duivel zou huizen. Tot de opdravende zombies behoort popzanger Alice Cooper. Belg.1, 23.35-1.15u.

A Captive in the Land (John Berry, 1990, Sovjet-Unie/VS). Overlevingsdrama waarin een ernstig gewonde Rus en een Amerikaan die te hulp schoot tot elkaar veroordeeld zijn op de ijsvlakte van Antarctica. RTL4, 0.05-1.45u., onderbroken door reclame.

Mohawk (Kurt Neumann, 1956, VS). Western waarin natuurschilder Scott Brady anno 1750 pioniers helpt in hun strijd tegen Indianen. SBS6, 0.25-7.45u., met reclame; voortdurende herhaling.

The Projected Man (Ian Curteis & Bryan Haliday, 1967, Engeland). Routine-griezelfilm over een geleerde die materie manipuleert. BBC2, 1.55-3.50u.

En nagesynchroniseerd:

Where Eagles Dare (Brian G. Hutton, 1968, Engeland). Duitsl.1, 22.40-1.10u.; The Internecine Project (Ken Hughes, 1974, Engeland). Duitsl.2, 23.45-1.10u.; Tell them Willie Boy is Here (Abraham Polonsky, 1969, VS). Duitsl.3-West, 0.15-1.50u.; The Organisation (Don Medford, 1971, VS). Duitsl.1, 1.20-3.05u.; Las Vegas 500 Milliones (Antonio Isasi

Isasmendi, 1968, Spanje/Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Duitsl.3-West, 1.50-3.45u.; Silver Dollar (Alfred E. Green, 1932, VS). Duitsl.1, 3.05-4.30u., zwart-wit; Mark of the Vampire (Tod Browning, 1935, VS). Duitsl.1, 4.30-5.30u., zwart-wit.