Reitman/Pollock partners; Polygram PFE strikt toppers uit Hollywood

LONDEN, 14 FEBR. Polygram Filmed Entertainment (PFE), de filmdivisie van Polygram, heeft twee befaamde Hollywood-toppers aan zich

weten te binden: Ivan Reitman, regisseur/producent van bioscoophits als Ghostbusters en Twins, en Tom Pollock, voormalig topman van MCA-dochtermaatschappij Universal Pictures.

PFE tekende gisteren een samenwerkingsovereenkomst met Reitman en Pollock voor de oprichting van een een nieuwe filmmaatschappij, waarvan de naam nog niet onthuld is. De aandelen worden gelijk verdeeld over de drie partners. Polygram gaat de nieuwe onderneming financieren, samen met een bank.

De nieuwe onderneming moet jaarlijks zo'n drie tot vijf films produceren

voor een breed publiek. PFT neemt de distributie voor zijn rekening. Het

samenwerkingsverband ontwikkelt en produceert films waarvan Reitman de regie of productie verzorgt. Daarnaast gaat het bedrijf actief op zoek naar projecten van andere producenten, regisseurs, schrijvers en acteurs.

Reitman heeft tal van populaire biscoopkomedies geregisseerd, zoals Ghostbusters, Twins, Meatballs en Kindergarten Cops. Ook tekende hij voor de productie van kassuccessen als National Lampoon's Animal House en de twee Beethoven-films. Zij werk was goed voor meer dan 2 miljard dollar aan recettes.

Pollock, al 25 jaar met Reitman bevriend, was van 1986 tot 1996 bestuursvoorzitter bij MCA's-filmtak Universal Pictures. MCA is sinds 1996 eigendom van het Canadese concern Seagram. Hij heeft zeven Oscar-nominaties op zijn naam staan, onder meer voor Schindler's List. Pollock is een oude bekende van PFE; samen stonden zij aan de basis van dochter Gramercy Pictures.

Polygram Filmed Entertainment groeit als kool, maar draait nog niet met winst als gevolg van een hoog investeringsniveau. Vorig jaar bedroeg het

verlies 106 miljoen gulden op een omzet van ruim 1,7 miljard gulden.

Polygram pakte vandaag op het Damrak 4 gulden winst op 101 gulden. Toch bleven handelaren in Amsterdam koel onder het nieuws dat Polygram twee Hollywood-prominenten heeft weten te strikken.

“Sommige Amerikaanse brokers zitten aan de koopkant”, meldde één hunner, “maar ik vind het nu al een goed betaald aandeel. Je moet in die muziekbusiness altijd maar afwachten. Een paar artiesten scoren nu goed maar of ze dat volhouden? En die filmbusiness moet zich nog helemaal bewijzen.”