Midkap-index stijgt veel sneller dan AEX; Hoofdfondsen brengen Damrak niet in beweging

ROTTERDAM, 14 FEBR. De koersen op het Damrak lijken, uitzonderingen

daargelaten, muurvast te zitten. Een overvloed aan bedrijfsnieuws en een

hoogterecord van het voor Amsterdam zo belangrijke Dow Jones-gemiddelde van New York brachten daar deze week geen verandering in.

Voor beleggers begon de week goed met de overname van de kwakkelende detailhandelketen KBB door Vendex International. De koersen van beide fondsen schoten omhoog. Het aandeel Vedior, de schoonmaak- en uitzenddochter van Vendex, lifte mee. KBB boekte over de gehele week een

koerswinst van 10,5 procent en eindigde gisteren op 141,50 gulden. Vendex steeg 11,8 procent en kwam uit op 127 gulden. Daarmee deden beide

fondsen het beter dan de AEX-index. Die had duidelijk moeite met de laatste stappen naar de 1000-puntengrens. De stemmingsmeter klom de afgelopen vijf dagen 2,63 punten, ofwel 0,3 procent, en sloot gisteren op 974,62 punten. KBB en Vendex wegen geen van beide mee in de index en konden die dus niet beïnvloeden. De Midkap-index (AMX), waar deze fondsen wel in zijn opgenomen, steeg met 47,64 punten (3,26 procent) naar 1507,85 punten.

In de rest van de week wisselden positieve en negatieve resultaten elkaar af, waardoor de index per saldo niet voor- of achteruitging. Unilever stelde beleggers dinsdag teleur met een 3 procent lager bedrijfsresultaat over 1997, dat uitkwam over twee miljard gulden. Polygram bood tegengas met een winst van 787 miljoen gulden, negen procent hoger dan het jaar ervoor. Dat lag ver boven de verwachting van analisten.

Twee dagen later gebeurde hetzelfde. Philips duwde de beurs donderdagochtend over de 980 punten dankzij krachtig winstherstel over 1997 en het aantrekken van een nieuwe vice-president. Het nieuws was nog

geen halve dag oud of Koninklijke Olie (Shell) maakte melding van een winstdaling. Door de lagere koers van het oliefonds was de AEX-index weer snel terug bij af.

Zeker omdat de beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs onlangs hoogterecords hebben gevestigd en New York dat deze week deed, lijkt het

alsof Amsterdam achterblijft. “Dat is een misvatting”, zegt C. Haasnoot, hoofd research van Effectenbank Stroeve. “De beurs heeft het in de afgelopen weken uitstekend gedaan. Misschien is dat niet zo af te lezen uit de AEX-index. Maar kijk eens naar de Midkapindex van de kleinere fondsen. Die is sinds 1 januari met ruim 15 procent gestegen. Tweeënhalf keer zo veel als de AEX. En vergeet ook niet dat wij al eerder heel veel vuurwerk hebben gehad.”

Dat de AEX-index nu al zo hoog zou staan hadden de meest analisten aan het begin van dit jaar niet verwacht. Effectenbank Stroeve sprak in januari de verwachting uit dat de AEX-index eind december rond de duizend punten zal schommelen. Dat blijkt dus nù al het geval te zijn. Haasnoot is daarom voorzichtig met zijn prognose voor de komende weken. Hij vermoedt dat de beurskoersen voorlopig nog even stabiel blijven. De meeste hoofdfondsen moeten hun cijfers over het vierde kwartaal en het gehel jaar nog bekendmaken. Ze worden dan door beleggers

afgerekend op winstgroei. Volgens Haasnoot kan alleen die de koers opvoeren. Tegenvallers zullen met dit hoge koersniveau onmiddellijk worden afgestraft.

Volgende week geven Hagemeyer (maandag) Océ, Optimix (dinsdag), UCC (woensdag), Aalberts, Schutterveld en Geveke (donderdag) en Akzo Nobel (vrijdag) hun jaarcijfers vrij.