In Nederland is auto kopen goedkoopst

BRUSSEL, 14 FEBR. Vergeleken met de Europese buren zijn Nederlanders het goedkoopst uit bij de aanschaf van een nieuwe auto. Voor 35 van de 72 meest gangbare modellen in de Europese Unie betaalt de

koper in ons land verreweg het laagste bedrag.

De nettoprijzen voor een nieuwe auto verschillen aanzienlijk in de vijftien lidstaten. Uit het jongste onderzoek van de Europese Commissie,

dat gisteren is bekendgemaakt, blijken ze zeker 20 procent of meer te variëren, behalve voor Audi. Voor 16 van de 72 modellen liggen de prijzen zelfs 40 procent uiteen. Vooral bij Volkswagen, Ford en Peugeot kunnen de verschillen flink oplopen. Britten betalen het meest, gevolgd door de Ieren. Behalve in Nederland zijn nieuwe auto's ook in Portugal tamelijk goedkoop.

De prijsverschillen zijn het afgelopen half jaar toegenomen. Sommige autoproducenten geven de wisselende geldkoersen aan als oorzaak. Maar de

Europese Commissie heeft haar twijfels. De invoering van de euro zal uitwijzen of dit argument houdbaar is. De Unie moedigt burgers aan klachten in te dienen als ze worden gehinderd bij het autokopen in een goedkoper EU-land. (ANP)