Column

Fax aan Wouter Huibregtsen

Mickey Allereerst gefeliciteerd met het feit dat je na deze Spelen van het bestuurlijke gezeik en gekonkel verlost bent. Lijkt me een hele opluchting. Hoe ga je het doen? Laat je je wegstemmen? Ga je zelf? Is er

al een scenario? Je weet dat Charles Schwietert tegenwoordig 'aangeschoten' Nederlanders adviseert? Hij is op het ogenblik wel erg druk met Docters van Leeuwen en Ouwerkerk, maar zijn nieuwe assistent Jos Staatsen heeft vast nog wel een gaatje in zijn agenda.

Dat 'aangeschoten' moet je niet verkeerd opvatten. Je bent het hopelijk wel met me eens dat het niet handig van je was om na een rijk besproeid medaillefeestje in het Holland House met die Van Wissen van de

Volkskrant te gaan bellen. Dan moet je wel erg lam geweest zijn.

Ik zei je gisteravond door de telefoon ook al dat ik je teleurstelling begreep en dat ik ook weet dat er een vuig spelletje achter jouw ellebogen is gespeeld, maar dat hoort toch bij die wereld waarin je vertoeft. Daarvoor draai je toch lang genoeg in die smurrie mee. Dat die

bolle prins op jouw IOCeteltje is gaan zitten, vind ik niet zo erg, maar

wat die Hans van Wissen van de Volkskrant je geflikt heeft is beneden alle peil. Dat doet de grootste rat van de Privé nog niet. Jij zegt, prettig beneveld, een aantal dingen in vertrouwen en die pennenlikker schrijft het op. En nog erger: het parochieblaadje van voorheen links opent ermee en ze zitten daar nu met kwijlbekken naar de schade te kijken. Ik zag hoofdredacteur Pieter Broertjes op televisie, maar volgens mij is hij geen Judas, maar een gewone ordinaire farizeeër. Hij zei dat de heer Van Wissen hem had verzekerd dat jij

dat allemaal hebt gezegd, maar als iemand weet dat de heer Van Wissen een doorlopend Jellinekgeval is, die klapwiekend van de whiskey over de redactie stommelt, dan is het Pieter Broertjes. Elke krant heeft een paar van die notoire zuipschuiten die uit een bepaald soort medelijden gehandhaafd worden, maar open met hun verhaaltjes nou niet de krant, zou

ik willen zeggen. Ik hoorde die Van Wissen afgelopen dinsdag op de radio

en door de alcohol sprak de man in lettergrepen.

Gisteren vroeg je mij of ik over ons telefoongesprek niet wilde schrijven, maar dat is toch een overbodige vraag. Ik belde je toch niet als journalist, maar als vriend....nou dan. Ik begrijp nu: was overbodig. De Volkskrant heeft de erecode geschonden. Hans van Wissen heeft de ring doorbroken. Jammer, maar nu mag alles. Tot afgelopen dinsdag had ik het drankprobleem van Van Wissen principieel buiten mijn zaterdagse faxen gehouden, maar de Volkskrant heeft de weg vrijgemaakt en ik mag heel bestuurlijk en bekend Nederland aanraden: let altijd op je woorden. Een ander let er sowieso op.

Maar nu even terug naar de IOC-zaak zelf. Je had natuurlijk wel gelijk. Het is niet voor niks dat men altijd zegt dat kinderen en dronken mensen

de waarheid spreken. En behalve in het geval van Marco Bakker geldt dat verder voor iedereen. Je hebt gelijk, maar hebben jij en al die andere bobo's je wel eens afgevraagd hoe de dwang heet om persé mee te willen spelen in de dagelijkse poppenkast van sportbestuurders? Wie wil er nou in het IOC? Afgelopen week zag ik een foto van alle leden en die leek genomen bij Madame Tussaud. Als je, zoals jij, in de kracht van je leven bent, dan wil je toch niet tussen die fossielen. Je hebt nu gezien

hoe de procedure werkt, maar dat wist je toch al. Daar wil je als weldenkend democraat en als directeur van een adviserende organisatie toch niets mee te maken hebben? En als je dat wel wilt moet je toch alle

eigenschappen van een lafaard, een judas en een saboteur in je hebben.

Uit alle In Memoriams die afgelopen dagen over je verschenen zijn, heb ik begrepen dat jij een van de giftigste slangen uit de NOC*NSF-kuil bent. Is het dan niet een beetje eigen schuld, dikke bult?

Wat ga je doen na Nagano? Gewoon weer werken en een boekje lezen? Of eerst een stevige borrel? Geniet, maar drink met maten - en nooit met journalisten.

YOUP VAN 'T HEK