Epidemieën treffen alle landen van Oost-Afrika

NAIROBI, 14 FEBR. Als gevolg van de ongebruikelijk zware regenval en slechte hygiënische omstandigheden worden grote delen van oostelijk Afrika geteisterd door epidemieën. In het noordoosten van

Kenia stierven de afgelopen twee weken tenminste 1.500 mensen aan malaria. Cholera heeft in het oostelijke deel van Afrika enkele duizenden slachtoffers geëist in de afgelopen maanden.

Alleen al in Wajir, een stadje in noordoost-Kenia, overlijden dagelijks vijftig mensen door een malaria-epidemie. Volgens medici in het gebied blijkt de ziekte resistent tegen chloroquine en traditionele medicijnen. Alleen kinine heeft effect, maar dat medicijn is in het moeilijk begaanbare gebied slechts beperkt voorhanden.

Vooral het noordoosten van Kenia werd de afgelopen maanden getroffen door overvloedige regen, twintig keer zoveel als normaal. Na de overstromingen volgden de epidemieën, zoals de zeldzame Rift Valley

koorts, overgebracht door muskieten op zowel mens als dier. Deze ziekte uit zich door interne bloedingen en heeft honderden mensen het leven gekost evenals aan duizenden stuks vee. Een malaria-epidemie in West-Kenia eiste de afgelopen week meer dan honderd mensenlevens. In alle landen van Oost-Afrika, van Mozambique tot Somalië, in het oosten van Congo en in Oeganda vallen dagelijks doden door cholera.