BAMI UIT SINGAPORE

Het aanbod van kookplaten is de laatste paar jaar enorm toegenomen.

Niet zo lang geleden was de vierpits kookplaat standaard en avontuurlijke (of veeleisende) koks die daar van wilden afwijken met bijvoorbeeld een vijf- of zespits kookplaat moesten lang zoeken voor ze precies hadden gevonden wat ze zochten. Inmiddels is werkelijk alles, en

in verschillende combinaties, verkrijgbaar - van een inbouw barbecue/grill pit, inbouw-frituur, grillplaat, langwerpige vispanbrander tot een speciale wokbrander.

Het kan niet toevallig zijn dat sinds de toegenomen belangstelling voor de oosterse keukens de wokbrander geïntroduceerd is. Dit zeer praktische keukengereedschap staat bovenaan mijn verlanglijst en degenen

die al over zo'n brander beschikken, weten waarschijnlijk al dat de kooktijden voor dit recept dan aan de grotere hitte dienen te worden aangepast.

Breng een ruime pan gezouten water aan de kook. Doe er de eiermie in en neem de pan onmiddellijk van het vuur. Laat 4 minuten staan (met het deksel op de pan) en giet dan over in een zeef. Volg anders de aanwijzingen op de verpakking van de mie. Zet weg.

Snijd de kipfilet en de varkenskarbonade dwars op de draad in dunne plakjes. Verhit de olie in een grote wok en roerbak er het vlees 2 tot 3

minuten in. Voeg de sjalotjes, gember en knoflook toe en roerbak circa 2

minuten. Zorg dat de sjalotjes en knoflook niet bruin worden.

Voeg de sojasaus, chilisaus, mirin, suiker en het zout toe, schep alles goed om en breng onder af en toe omscheppen tegen de kook aan. Schep er de wittekool, steeltjes paksoi en lenteuitjes door. Leg het deksel op de

wok en laat 3 tot 4 minuten zachtjes koken, of tot de kool bijtgaar is. Schep er het paksoiblad door, leg het deksel weer op de wok en laat circa 1 minuut zachtjes koken. Schep de garnalen en ten slotte de mie door de inhoud van de wok. (U kunt de mie in een grote zeef doen en onder de hete kraan doen om hem op te warmen en de sliertjes los te krijgen.) Laat alles al omscheppend snel doorwarmen en dien dan op.

Voor vier personen: 250 gram eiermie

1 kipfilet van circa 350 gram

1 varkenskarbonade van circa 150 gram

2 eetlepels plantaardige olie

4 sjalotjes, gesnipperd

1 stukje verse gember van circa 1 centimeter, geschild en in zeer dunne plakjes gesneden

2 tenen knoflook, uit de knijper

3 eetlepels lichte sojasaus

2 tot 3 theelepels Chinese chilisaus

1 eetlepel mirin (rijstwijn)

1 dessertlepel kristalsuiker

1 theelepel zout 100 gram wittekool, in reepjes

100 gram paksoi, steeltjes in blokjes en het blad in repen

3 lenteuitjes, in sliertjes

150 gram kleine gepelde gekookte Noorse garnalen