Aanpassing AEX door komst Euro

Wie niet beter weet, vermoedt dat de beurs in de eerste dagen van het nieuwe jaar een crash zal doormaken. In een dag tijd lijken de koersen te halveren. De AEX, de graadmeter van de stemming op de effectenbeurs, valt ogenschijnlijk als een opgebrande vuurpijl naar beneden.

Beleggers die vlak na de nieuwjaarviering door wanhoop gedreven op de rand het dak staan, klaar om te springen, hebben iets niet begrepen. Vanaf vier januari 1999 worden de koersen van aandelen, obligaties en opties in euro's weergegeven. Dat betekent dat de koersen door de waarde

van de euro worden gedeeld. De euro is nu 2,22 guldens waard. Een aandelenkoers van 100 gulden komt dan uit op 45 euro. Aan de onderliggende waarde van de effectenportefeuille verandert niets.

Eind januari besloot Amsterdam Exchanges, het bedrijf achter de Amsterdamse effectenbeurs dat net als de koersen, ook de AEX zal worden gehalveerd. Aanvankelijk wilde het beursbestuur de index door herberekening ongemoeid laten om een soort millennium-probleem bij beleggingsproducten die afgeleid zijn van de AEX te voorkomen.

Optiecontracten op de numerieke waarde van de index zouden van slag raken als de beursgraadmeter op 4 januari 432,43 punten zou aangeven terwijl het jaar was afgesloten op 960 punten. Put-opties, waarmee gespeculeerd wordt op een daling van de index zouden met guldens tegelijk (of eigenlijk euro's) in waarde stijgen. Call-opties, die gebaseerd zijn op een indexstijging, zouden ineens niet meer waard zijn.

Het leek het beursbestuur verstandiger af te zien van een wijziging van de index.

Onder druk van de market-makers (makelaars op de optiebeurs) wordt de index toch aangepast. Volgens hen is het goedkoper de optiecontracten in

een klap om te vormen dan iedere dag de omrekening te moeten maken van indexpunten op basis van guldenkoersen naar eurokoersen.

De enige ontevreden partijen zijn de beleggingsbedrijven die clickfondsen aanbieden. Clickfondsen zijn zo geconstrueerd dat zij de beleggers laten profiteren van koersstijgingen op de effectenbeurs. Vooraf is vastgesteld bij welke stijgingspercentages, bijvoorbeeld 10 procent, de behaalde winst wordt “vastgeclickt”. Beleggers worden dan beschermd tegen koersdalingen.

Het effectenbedrijf Robeco, dat een belangrijke aanbieders van dit product is, klaagt over de hoge administratiekosten die gemoeid zijn met

de omvorming van contracten. “Alle cliënten moeten een nieuw contract krijgen”, zegt een Robeco medewerker. “Er moeten voor de invoering duizenden brieven de deur uit. Het had allemaal niet gehoeven als de AEX door herberekening op hetzelfde niveau zou blijven.”

Een analist van effectenbedrijf Barclay de Zoete Wedd vindt alle ophef omtrent het aanpassen van de index maar overdreven. “Het is alleen maar

een technische aanpassing. Het niets anders dan bijvoorbeeld splitsing van een aandeel van honderd gulden in twee van vijftig. De waarde van je

portefeuille wordt niet aangetast.'' Dat andere Europese beurzen hun indices wel op hetzelfde niveau laten, maakt volgens hem niets uit.

    • Sjouke Rijper