Wetenschappers betaalden mee aan schaatsstrips

DELFT, 13 FEBR. De Delftse wetenschappers Nando Timmer en Leo Veldhuis die ontdekten dat aerodynamische strips schaatsers sneller maken, zeggen zelf 20.000 gulden in hun onderzoek te hebben gestoken. In totaal heeft het onderzoek heeft enkele tienduizenden guldens gekost.

In Delta, het blad van de Technische Universiteit Delft, laten de wetenschappers weten spijt te hebben dat zij hebben nagelaten voor deze specifieke toepassing van de strips patent aan te vragen. De rubberen strips waarmee de schaatsers tijdens de Spelen in Nagano een revolutie ontketenden, zijn het resultaat van onderzoek dat volgens het normale, niet-commerciële tarief is verricht. NOC*NSF, dat de opdracht verstrekte, vond dat volgens de onderzoekers nog te duur. “Het zijn krentenwegers', zegt Timmer in Delta. “Ze gaan liever drie weken op hoogtestage in de hoop zo beter te presteren.” (ANP)