WebTV

Menig adverteerder droomt er van via het goedkope advertentiemedium Internet een breed publiek te bereiken. De huidige Internetbevolking is eenzijdig samengesteld uit hoogopgeleide jonge mannen. Daarnaast is er een groep mensen die geen computer bezitten en die toch wel eens op het WWW willen kijken. De WebTV, een apparaat waarmee je via de televisie kunt surfen en e-mailen, lijkt voor veel mensen een uitkomst.

WebTV, vooralsnog alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar, belooft televisiekijken en websurfen te verenigen. Met het kastje dat door Sony, Philips en Mitsubishi is ontwikkeld, is het mogelijk via de televisie op Internet in te loggen. Het werkt heel simpel. De zogeheten set-top box is even eenvoudig op het televisietoestel aan te sluiten als een videorecorder. Behalve aan de televisie moet de WebTV ook aan een modem worden aangesloten. Via een speciale provider kunnen WebTV-bezitters verbinding met Internet leggen. Een abonnement kost 20 dollar per maand, ongeveer net zoveel als een account bij een reguliere Internetaanbieder.

Het idee voor de Internettelevisie stamt uit 1995. Steve Perlman, die vroeger bij Apple werkte, was zo enthousiast over het toen nog jonge World Wide Web dat hij zoveel mogelijk mensen toegang wilde verlenen tot dit nieuwe medium. Hij richtte het bedrijf WebTV Networks op en maakte het eerste apparaat. Perlmans prototype. dat hij in drie dagen in elkaar soldeerde, werd enthousiast ontvangen. Sony, Philips en Mitsubishi produceren nu in licentie WebTV's. Perlmans bedrijf werd vorig jaar voor 425 miljoen dollar door Microsoft overgenomen.

Er zijn verschillende uitvoeringen van de WebTV op de markt. De Sony WebTV Plus Internet Terminal en de Philips Magnavox WebTV verschillen in prijs en prestatie niet veel van elkaar. Zowel de versie van Philips als die van Sony kost rond de 320 dollar. Het toetsenbord - onmisbaar om te e-mailen - kost ongeveer 70 dollar. Spelcomputerfabrikant Sega en Bandai (bekend van de Tamagotchi) hebben eigen technologieën ontwikkeld om via de televisie op Internet in te loggen. Zij mogen de naam WebTV niet gebruiken. De Sega Saturn Net Link is een kastje dat alleen in combinatie met een Sega spelcomputer toegang tot Internet geeft. De Bandai Pippin @ World is een paar honderd dollar duurder dan de andere apparaten.

De WebTV's van Philips en Sony hebben dezelfde capaciteit als een multimedia-pc. De Philips Magnavox WebTV heeft een 167 megaherz processor, 8 megabyte werkgeheugen en een harde schijf van 1,1 gigabyte. De toepassingen zijn echter beperkt. De WebTV is een gesloten systeem dat alleen geschikt is voor de standaardsoftware van WebTV Networks.

Niet bekend

Het gebruik van de WebTV valt tegen. Het apparaat en de bijbehorende software lijdt aan een aanzienlijk aantal tekortkomingen die de WebTV ongeschikt maken als Internetcomputer. Wie gewend is aan Internet via een hoogwaardige multimediacomputer waant zich terug in de begintijd van het net. De resolutie van een televisietoestel is veel lager dan die van een computerbeeldscherm waardoor het gros van de webpagina's er niet uitziet. Vaak is maar een klein deel van de informatie te zien op het tv-scherm. Fonts worden vaak wazig weergegeven. In vergelijking met de WebTV is lezen van een monitor een waar genoegen.

Navigeren met de bijgeleverde afstandsbediening is uiterst primitief. Direct doorklikken naar de juiste bestemming is er niet bij. Elke hyperlink wordt afzonderlijk 'aangeraakt' tijdens het navigeren. WebTV loopt bovendien achter bij de technologie van het World Wide Web. Java, ActiveX, Quicktime, streaming video, frames, MP3 en nieuwere versies van RealAudio worden niet ondersteund. Juist deze technieken zorgen voor het interessante multimediakarakter van het WWW.

Bedrijven en particulieren met een website die WebTV-bezitters willen bereiken zullen een tweede versie van hun site moeten ontwerpen, die speciaal toegesneden is op de beperkingen van de WebTV. De eerste versie van HTML, de taal waarin webpagina's geprogrammeerd worden, is het meest geschikt voor sites die voor het WebTV-publiek bedoeld zijn. Op het World Wide Web is HTML 4 de standaard, en er zijn talloze sites die bijvoorbeeld met Java vanuit databases worden opgebouwd zonder dat er veel HTML aan te pas komt. Een ander nadeel van de WebTV is dat je zelf geen homepage kunt maken.

Ook televisiekijken wordt niet leuker of interactiever met de WebTV. 'WebTV makes TV more stimulating' luidt de slogan waarmee WebTV Networks reclame voor het apparaat maakt. Tijdens het televisiekijken surfen naar de site van de omroep is echter zeer omslachtig. Een makkelijk op te vragen interactieve televisiegids voor de WebTV is er niet.

Philips is niet van plan de WebTV op korte termijn in Nederland te introduceren. Gezien de snelle groei van het aantal Internetgebruikers (wereldwijd zijn het er nu 100 miljoen), de dalende pc-prijzen en de razendsnelle ontwikkelingen van nieuwe Internettechnologieën is het de vraag of het apparaat een succes zal worden. Pc-gebruikers zijn beter gewend en televisiekijkers worden door de slechte weergave van het World Wide Web niet tot enthousiaste Internetters.

WebTV: www.webtv.net

    • Marie-José Klaver