Verkiezingssite geopend op Internet

ROTTERDAM, 13 FEBR. Sinds vanmorgen is de nationale verkiezingssite open voor het publiek. Dit is een plek op het Internet waar allerlei informatie over de Tweede-Kamerverkiezingen van 1998 wordt samengebracht. Het betreft onder andere partijprogramma's, kandidatenlijsten, agenda's van spreekbeurten en andere verkiezingsbijeenkomsten, oude uitslagen, relevante wet- en regelgeving, opiniepeilingen en ander verkiezingsonderzoek, nieuwsberichten en achtergrondartikelen.

De verkiezingssite is een samenwerkingsproject van een groot aantal bedrijven en instellingen. NRC Handelsblad is een van de deelnemers en verzorgt dagelijks verse nieuwsberichten, reportages en achtergrondartikelen. De vakgroep politicologie en bestuurskunde van de Vrije Universiteit bericht op de site uitvoerig over het onderzoek naar de campagne in de media, Nipo toont er de jongste opiniepeilingen en het verloop van de peilingen over langere tijd.

Bijzonder is dat een deel van de informatie wordt gepresenteerd in de vorm van kaarten. Zo is in één oogopslag te zien waar welke partij het sterkst is. Door in een kaart een gemeente 'aan te klikken' kunnen gedetailleerde verkiezingsuitslagen van die gemeente worden bekeken. Met behulp van een zogeheten plugin (een hulpprogramma, dat de bezoekers van de site gratis naar zich toe kan halen) kunnen bezoeker ook eigen kaarten samenstellen.

De informatie op de verkiezingssite wordt elke dag ververst en uitgebreid. De komende weken zullen er naast de kaarten meer interactieve toepassingen komen. Hoewel het project is opgezet door een aantal bedrijven is het niet commercieel van opzet: toegang is gratis en de gebruiker wordt niet geconfronteerd met advertenties. De site is te vinden onder http://www.verkiezingen.net

Behalve deze brede site zijn er ook tal van andere sites op het Internet die aandacht besteden aan de verkiezingen, zoals die van de politieke partijen en die van een aantal gemeenten. De Digitale Stad besteedt met name aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen van 4 maart.