Veiligheidsagenten Clinton gedagvaard

WASHINGTON, 13 FEBR. Ondanks bezwaren van het Witte Huis heeft de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr beveiligingsagenten van president Clinton gedagvaard, om te getuigen over de vermeende verhouding tussen de president en Monica Lewinsky. De voormalige stagiaire zelf is nog altijd niet verhoord voor de grand jury in Washington, de kamer van onderzoek die moet bepalen of er voldoende bewijs is voor een strafzaak.

Wel hebben Starrs medewerkers dinsdag en woensdag de moeder van Lewinsky, Marcia Lewis, uitgebreid ondervraagd voor de grand jury. Haar verhoor is nog niet beëindigd, maar woensdag raakte ze tijdens de geheime zitting hevig geëmotioneerd en onwel door de vragen die ze over haar dochter moest beantwoorden. “Geen moeder zou gedwongen mogen worden om te getuigen tegen haar eigen dochter”, zei haar advocaat na afloop.

Lewinsky heeft in een schriftelijke verklaring onder ede ontkend dat ze een verhouding met de president had. Maar in een gesprek met haar vriendin Linda Tripp zou ze juist uitgebreid over zo'n verhouding hebben verteld. Ook moeder Lewis is een vertrouweling van haar dochter, met wie ze een appartement in Washington deelt.

Gisteren verscheen een voormalige veiligheidsagent van het Witte Huis voor de grand jury. Deze Lewis Fox had eerder deze week al tegenover journalisten verklaard dat hij Lewinsky in 1995 in de Oval Office zou hebben binnengelaten, waar ze vervolgens zeker veertig minuten met de president alleen was geweest. Clinton heeft verklaard dat hij zich niet herinnert ooit met haar alleen geweest te zijn. Zeker één veiligheidsagent die nog in het Witte Huis werkt is ook door Starr gedagvaard.

Het ministerie van Justitie en dat van Financiën, dat voor de veiligheidsdienst verantwoordelijk is, beraden zich nog op mogelijke stappen om het verhoren van veiligheidsagenten te verhinderen. De vertrouwensrelatie met de president die voor het werk van de beveiligingsdienst zo belangrijk is, zou ondergraven worden als de agenten opgeroepen kunnen worden om tegen hem te getuigen. Als presidenten niet meer kunnen rekenen op de discretie van hun lijfwachten en bewakers, zullen ze hen voortaan op grotere afstand houden, luidt het argument van het Witte Huis en de leiding van de dienst. En dat zou ten koste gaan van de veiligheid van het staatshoofd.

De dienst omvat zo'n 2000 agenten en draagt onder meer zorg voor de veiligheid van de president en de vice-president, hun gezinnen, en bezoekende staatshoofden. In de Oval Office, het werkvertrek van de president, zijn ze niet aanwezig, maar ze houden wel de wacht voor het kantoortje van de presidentiële secretaresses, dat toegang geeft tot de Oval Office. Buiten het Witte Huis begeleiden ze de president vrijwel overal.

Twee keer eerder zijn beveiligingsagenten opgeroepen om te getuigen. In het Watergate-schandaal legde een agent uit hoe het opname-systeem voor de banden van president Nixon werkte. En na de mislukte moordaanslag op president Ford getuigde een agent in het proces tegen de dader. Het is nooit eerder voorgekomen dat een agent verplicht wordt te getuigen over iets wat de president heeft gezegd of gedaan.

    • Juurd Eijsvoogel