Tweede man van Soedan komt om bij vliegramp

NAIROBI, 13 FEBR. Vice-president Zubeir Mohamed Saleh, een sleutelfiguur in het moslim-fundamentalistische regime van Soedan, is gisteren bij een vliegtuigongeluk in het zuiden van het land omgekomen. Zubeir zat met de ideoloog van het bewind, parlementsvoorzitter Hassan el Turabi, achter de militaire staatsgreep die de fundamentalisten in 1989 aan de macht bracht.

Hij fungeerde als belangrijkste verbindingsman tussen het Nationaal Islamitische Front en de strijdkrachten, die na de coup grondig werden geherstructureerd. Hij was ook de architect van de vredesovereenkomst die de Soedanese regering vorig jaar sloot met enkele afvallige leiders van de opstandelingen in het zuiden. Ook werkte hij de afgelopen weken aan een verbetering van de slechte relaties met de noorderbuur Egypte.

Zubeir bracht met enkele ministers en lagere bestuurders een tweedaags bezoek aan het zuiden toen het vliegtuig verongelukte bij Nasir, tegen de oostelijke grens met Ethiopië. Het toestel gleed van de (onverharde) landingsbaan en belandde in de rivier de Sobat. Nasir ligt in een gebied dat wordt gecontroleerd door zuidelijke rebellen die zich hebben verbonden met de regering in de hoofdstad Khartoum. Berichten afkomstig van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) als zou deze beweging het toestel hebben neergeschoten, lijken dus ongegrond. In het vliegtuig zaten 57 passagiers van wie er 26 omkwamen. Onder de slachtoffers is onder anderen de voormalige zuidelijke rebellenleider Arok Thon Arok. De eerste zeven doden, onder wie Zubeir, worden vandaag in Khartoum begraven.