Tsjetsjeen eist aanslag Georgië op

TBILISI, 13 FEBR. Een Tsjetsjeense rebellenleider heeft gisteren de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moordaanslag op de Georgische president Sjevardnadze, maandag. Zijn uitspraak stuit echter alom op ongeloof. In Tbilisi zijn Russische en Amerikaanse onderzoekers met Georgische collega's aan een onderzoek naar de aanslag begonnen.

Salman Radoejev, een legendarische Tsjetsjeense krijgsheer die weigert zich neer te leggen bij het Russisch-Tsjetsjeense vredesakkoord, eiste gisteren vanuit Tsjetsjenië de verantwoordelijkheid voor de aanslag van maandagavond op. Hij zei dat Sjevardnadze “een agent van Moskou in de Kaukasus” is en de dood verdient. Radoejev zei bij de actie twee man te hebben verloren. Een van hen werd bij de aanslag zelf doodgeschoten, een tweede bezweek een dag later aan opgelopen verwondingen.

De uitspraak van Radoejev wordt nergens geloofd. De Tsjetsjeense rebel blinkt uit in het opeisen van de verantwoordelijkheid voor talrijke aanslagen in Rusland zonder dat die verantwoordelijkheid ooit concreet is aangetoond. In Moskou, in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny en in de Georgische hoofdstad Tbilisi werd gisteren gezegd dat Radoejevs uitspraak geen enkele grond heeft. “We wisten bij voorbaat dat Radoejev deze verklaring zou afleggen”, zei de Georgische minister van Binnenlandse Zaken, Kacha Targamadze.

Niet bekend

De Duitse regering heeft Sjevardnadze een nieuwe gepantserde Mercedes gestuurd; de auto die maandag bij de aanslag door een antitankgranaat werd getroffen was ook een cadeau van de Duitse kanselier Kohl. (Reuters)