Staking in Zuid-Korea afgeblazen

SEOUL, 13 FEBR. De militante Zuid-Koreaanse vakcentrale KCTU heeft de voor vandaag aangekondigde staking afgelast. De leiders zeiden voor de televisie dat zij het economisch herstel van het land niet in gevaar willen brengen.

Het afgelasten gebeurde nadat de door de aanstaande president Kim Dae-jung in het leven geroepen commissie voor economische hervormingen had geweigerd in te gaan op de vakbondseis om opnieuw over het vorige week tot stand gekomen sociaal pact te gaan onderhandelen.

De KCTU, waarbij 550.000 werknemers zijn aangesloten, had opgeroepen tot een staking bij twee onderdelen van Hyundai, een van de grootste industriële concerns van het land, en nog 65 andere bedrijven. De vakcentrale had verwacht dat 100.000 leden zouden deelnemen.

Politieke analisten hadden de acties al onwaarschijnlijk genoemd, omdat er weinig publieke steun voor is nu het land alles in het werk stelt om uit de crisis te komen.

De vakcentrale dacht aanvankelijk met de staking invloed te kunnen uitoefenen op het parlementsdebat over een wetsvoorstel dat massaontslagen gemakkelijker maakt. Over dit voorstel was eerder een tripartiet akkoord bereikt tussen de komende regering, werkgevers en vakbonden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had een dergelijke hervorming geëist in ruil voor het internationale hulppakket van bijna 58 miljard dollar.

Aanstaand president Kim Dae-jung en veel Koreaanse economen hebben voorspeld dat door een lagere economische groei, een strak monetair beleid en een golf van faillissementen meer dan een miljoen Zuid-Koreanen hun baan zullen verliezen. Op een scheepswerf van Daewoo in het zuiden van het land kwam een werknemer in een protestactie voor de stakingen om het leven. De man stak zichzelf in brand en sprong vervolgens van een schip. De beurs in Seoul, de afgelopen dagen in mineur door de vrees voor stakingen, herstelde zich vandaag fors. (Reuters, AFP)