Spectaculaire val Maier is dé sensatie bij afdaling

NAGANO, 13 FEBR. De val van favoriet Hermann Maier was vanmorgen de grootste sensatie bij de afdaling, traditioneel hét spektakelstuk op de Winterspelen. De Oostenrijkse skiër verloor al na twintig seconden zijn evenwicht, vloog veertig meter door de lucht en sloeg dwars door de dubbele rij vangnetten. Hij belandde met een enorme klap op zijn schouder in de sneeuw buiten de piste.

Maier kwam er met een lichte schouderblessure van af. Van de vijf andere skiërs die na hem uit dezelfde bocht vlogen moest de Italiaan Cattaneo met een beenbreuk per helikopter naar het ziekenhuis worden gevlogen.

De Fransman Jean-Luc Crétier, net voor Maier gestart, zette een tijd neer die niet meer werd overtroffen.

Catriona LeMay uit Canada heeft vanochtend op de Olympische Winterspelen in Nagano de eerste van twee 500 meters schaatsen voor vrouwen gewonnen in 38,39, een nieuw olympisch record. Landgenote Susan Auch eindigde als tweede op slechts driehonderdste seconde achter de favoriete. LeMay rijdt morgen in de laatste rit van de tweede 500 meter tegen Auch. Verwacht wordt dat deze rit beslissend is voor het goud.

De Nederlandse sprintsters leverden goede prestaties, maar maken geen kans op een medaille. Marianne Timmer reed ondanks een rugblessure met 39,12 een nieuw Nederlands record en staat in het tussenklassement op de negende plaats. Bondscoach Peter Mueller gaat ervan uit dat Timmer nog in de race is voor een bronzen medaille op de 1.000 meter.

Ook de drie andere Nederlandse deelnemers - Andrea Nuyt, Sandra Zwolle en Marieke Wijsman - verbeterden hun persoonlijke record. Zijn staan respectievelijk op de vijftiende, twintigste en zesentwintigste plaats.

Mario Reiter heeft voor Oostenrijk de eerste gouden medaille bij de Spelen gewonnen. Met de eerste plaats op de combinatie nam de skiër verrassend revanche voor de tegenvallende prestaties van zijn landgenoten op de afdaling. Titelverdediger Lasse Kjus uit Noorwegen eindigde als tweede. Christian Mayer completeerde het Oostenrijkse succes met een bronzen medaille.