Spaarpunten

In zijn tijd bij Douwe Egberts moest Cor Boonstra zich nog tevredenstellen met wat extra spaarpunten bij de koffie, maar sinds hij bij Philips een functie heeft aanvaard, vergaart hij liever aandelenopties. En, het moet gezegd, ook de andere topmannen krijgen hun deel. Gisteren werd bekend dat het bestuur van Philips op 310.000 nieuwe opties kan rekenen. Tegen de huidige beurskoers is dat goed voor meer dan 20 miljoen gulden.

Vragen over deze douceurtjes irriteerden Boonstra gisteren tijdens de presentatie van Philips' jaarverslag mateloos. Tegenover de buitenlandse journalisten excuseerde hij zich voor deze typisch Hollandse discussie. Opties, daar praat je immers niet over. Die oefen je uit.

Meer op zijn gemak sprak Boonstra over de toekomst van Philips. De prestaties zijn nu goed, maar er zijn nog veel te veel fabrieken, sprak hij dreigend. Brabant kan zich opmaken voor een hete zomer.

Die Philips-medewerker die niet in bezit is van opties moet zich zorgen over zijn baan gaan maken. Gelukkig heeft de vakbond De Unie een optieplan voor iedereen voorgesteld en dat plan komt op een mooi moment. Philips maakte gisteren bekend eigen aandelen te willen inkopen. Dat biedt voor iedereen perspectief aangezien Philips in staat is op grote schaal eigen aandelen in te kopen: het concern zit goed bij kas en tel daar de opbrengst van elke verkochte of gesloten fabriek nog eens bij op. Die eigen inkoop leidt bijna zeker tot een hogere koers. Voor de bedreigde Philips-medewerkers een leuk zakcentje. Maar niet allemaal tegelijk verkopen, want dan zakt de koers en worden de opties van de baas minder geld waard.