Sigarenvolk

De pensionering (afgelopen zaterdag) van Volkskrant-columnist en zakenwereld-criticus W. van Praag Segaar heeft uiteenlopende reacties uitgelokt. Beurskoersen kropen stilletjes hoger. De heren Maas (KBB) en Hessels (Vendex) vielen elkaar maandagochtend schaterlachend in de armen.

In een uitgebreid interview nam de gevierde columnist, die als altijd onzichtbaar bleef, afscheid van zijn lezers. Althans, dat was de indruk die beide partijen op last van hun advocaten wilden geven. Exclusief voor onze bladen is echter het nieuws dat Van Praag Segaar om andere reden dan zijn leeftijd (75) vertrekt uit de Amsterdamse Wibautstraat.

Eerst velden enkele onderzoekers vorig jaar een vernietigend oordeel over de economische berichtgeving van de Volkskrant. Juist zaterdag stond een uitgebreide reportage van de hoofdredacteur op stapel vanuit Davos, het jaarlijkse uitje van 'ons kent ons'. Maar dan op wereldschaal. Nergens zijn zoveel mikpunten van Van Praags column bij elkaar als juist daar. Van Praag Segaar deed nog een poging het pleit te winnen, maar verloor zijn 'muiterij der pensionados'. Advocaten deden de rest.

Is zijn rol nu uitgespeeld? Naar verluidt is hij in onderhandeling met het Algemeen Dagblad om de nieuwe, stotterend uit de startblokken gekomen rubriek De Kumpanie te gaan adviseren. De krant zou in onderhandeling zijn met de NS om wekelijks een aparte treincoupé vanaf Van Praags woonplaats op de Veluwe te laten rijden naar Rotterdam. Alleen het geld is nog een struikelblok. Als een Witteman meer dan 10.000 gulden toucheert voor een congresdag, wat moet een Van Praag Segaar dan niet kosten?