Shorttracker rijdt op nieuwe klapschaats

NAGANO, 13 FEBR. De Nederlandse shorttracker Dave Versteeg wil bij het olympisch toernooi in Nagano voor het eerst op een klapschaats rijden. Het materiaal van Versteeg is een afgeleide van de klapschaats die de rijders op de langebaan gebruiken. Versteeg, wereldrecordhouder op de 500 meter, gebruikt de nieuwe ijzers op de 1000 meter. Hij moet nog wel toestemming krijgen van de internationale schaatsunie (ISU).

Shorttracker Versteeg verbeterde het wereldrecord op de 500 meter met conventionele schaatsen. Tijdens de voorbereiding op de Spelen oefent hij met de vierde versie van een klapschaats die is ontwikkeld door Frans van Stiphout. Begin januari werd hij Nederlands kampioen op de klapschaats. Door zijn ervaringen met het oude en het nieuwe model is Versteeg het ideale proefkonijn in Nagano. Hij heeft geen voorkeur. “Ik kan op beide schaatsen goed uit de weg. Ik kan vrij snel zeggen wat er aan veranderd moet worden. Daarom ben ik de aangewezen testpersoon.”

Bondscoach Wilf O'Reilly heeft het gebruik van de nieuwe klapschaats nog niet officieel aangevraagd bij de ISU. Hij is niet zeker van toestemming. “Ik weet dat er gewezen wordt op het eventuele gevaar, hoewel daar helemaal geen sprake van is. Landen als Canada en Japan zijn ook bezig geweest een nieuwe schaats te ontwikkelen. Als zij geen verzoek indienen, zullen wij dat een dag voor de wedstrijden doen. Maar ik hoop dat zij ons voor zijn. Nederland heeft hier op schaatsgebied al genoeg tumult veroorzaakt”, zegt O'Reilly met een verwijzing naar de dubieuze strips op de schaatspakken van de langebaanrijders.

De bondscoach verwacht dat Versteeg bij de eerste vijf eindigt in Nagano. “Hij is in een korte tijd een flinke stap omhoog gegaan. Fysiek is hij sterk genoeg voor de Olympische Spelen. Of hij er mentaal klaar voor is, kan ik op dit moment niet zeggen.”

De shorttrackers rijden in Nagano een 500 meter en een 1000 meter. Versteeg spreekt van alles-of-niets races. “Meestal kan ik goed omgaan met spanning, ga ik er zelfs harder door rijden. Ik ben er klaar voor.” (ANP)