Seclectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over de voorgenomen fusie tussen GPV en RPF. Ook de uitslag van een NIPO-enquête over hoe christelijk Nederland hierover denkt. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portretten van de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer Thom de Graaf en IOC-voorzitter Samaranch. Ook aandacht voor de nieuwe speelfilm over de IRA The Boxer. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Beelden uit het door een aardbeving getroffen rampgebied in Afghanistan en aandacht voor de expositie met kattenschilderijen van Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909) in de Rotterdamse Kunsthal. Bioloog en publicist Midas Dekkers schreef de catalogus. Ned.3, 22.33-23.03u.

Afvocaat van de duivel. In deze aflevering vertelt mr. P.H. Doedens over zijn cliënt die van een poging tot moord op een hulpeloze oude vrouw wordt verdacht. Doedens weet zeker dat hij zijn cliënt op grond van een vormfout vrij kan krijgen. Het gaat in deze zaak volgens de advocaat niet om moord maar om een humane poging tot euthanasie. Ned.2, 23.36-0.16u.

MUZIEK

Tafkas. Presentator/acteur Huub Stapel spreekt en zingt met Henk Westbroek, Herman Brood en The Tramps. Ned.2, 22.01-22.57u.

Rock family trees: Fleetwood Mac. Herhaling van een aflevering over Fleetwood Mac uit een serie over de geschiedenis van de popmuziek van de laatste dertig jaar. Aansluitend vanaf 02.10 uur de registratie van het reünieconcert 'Fleetwood Mac - The dance'. BBC2, 1.20-03.10u.

KUNST

Panorama vrijdag. Over de vervalsbaarheid van foto's met galeriehouder Ton Peek en fotograaf Willem Diepraam. Verder aandacht voor het Holland Dance Festival, de Nederlandse stofontwerper Eugene van Veldhoven en grafisch ontwerper Jop van Bennekom (26) die zijn eigen tijdschrift RE-in between uitgeeft. Ned.3, 23.16-23.57u.

WINTERSPELEN NAGANO

Olympische winterspelen (Ned.2, 19.00-19.55u.). Samenvattingen en hoogtepunten van de zesde dag met o.a. 500 meter schaatsen voor vrouwen, skispringen van de 9 meter schans, rodelen en de ijshockeywedstrijden tussen de Verenigde Staten en Zweden en tussen Finland en Tjechië. Studio NOS (Ned.2, 23.00-23.35u.). Onder andere een historisch overzicht van de olympisch 500 meter. Olympische winterspelen (Ned.2, 0.55-10.00u.). Vanaf 8.30u. rechtstreeks verslag van de tweede dag van de 500 meter vrouwen. Daarvoor de afdaling skiën voor vrouwen, de Noordse combinatie over 15 kilometer, ijshockey en bobsleeën. In Studio Sport (morgen op Ned.2, 12.00-16.55u) onder meer beelden van de vrije kür mannen bij het kunstschaatsen, ijshockey Zweden-Canada en bobsleeën.

FILM

Ghostbusters II (Ivan Reitman, 1989, VS). In vervolgfilm bestrijden de spokenjagers, onder wie Bill Murray en Dan Aykroyd, andermaal Het Kwaad, dat zich dit keer voedt met de notoire kribbebijterigheid van de New-Yorkers. De film spot met alles wat heilig is, grossiert in speciale effecten en slapstick maar vergeet zichzelf te relativeren. SBS6, 20.25-22.30u., onderbroken door reclame.

Father Hood (Darrell Roodt, 1993, VS). Unaniem als rampzalig omschreven road movie met Patrick Swayze als kruimelcrimineel die warme band krijgt met zijn door hem bij nare pleegouders weggehaalde kinderen. RTL4, 20.30-22.10u., met reclame.

Jaws 3 (Joe Alves, 1983, VS). Tweede van drie mechanische vervolgfilms op Steven Spielbergs kassucces over reuzenhaai werd in de bioscoop opgekrikt door drie-dimensionale vertoning. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Princess Caraboo (Michael Austin, 1994, Engeland). Zie film-vooraf. Belg.1, 21.20-22.54u.

Blue Mountain (Thomas Tanner, 1995, Zwitserland). Eerste en laatste speelfilm van vorig jaar overleden Zwitserse toneelregisseur en scenarioschrijver Tanner is het psychologische portret van een twaalfjarig, door nachtmerries geteisterd dochterje van tirannieke vader. Belg.2, 23.05-0.40u.

Un Été à la Goulette (Férid Boughédir, 1995, Tunesië). Regisseur van Halfaouine brengt in mild spottende komedie een ode aan het La Goulette van zijn middelbare schooltijd: een gemoedelijk havenstadje waar christenen, joden en moslims bevriend zijn, maar tegelijkertijd mordicus tegen gemengde liefdesaffaires. Gastrol van Claudia Cardinale. Duitsl.3-West, 23.00-0.30u., nagesynchroniseerd.

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994, VS). De directeur is wreed, de bewakers zijn wreder en de gevangenen zijn bruut of nobel in stellig gevangenisdrama over de vriendschap tussen twee tegenpolen: de langgestrafte bankdirecteur Tim Robbins en de gevangenisritselaar Morgan Freeman. Ned.1, 23.28-1.43u.

Deux Billets pour Mexico/Geheimnisse in goldenen Nylons (Christian Jacque, 1967, VS/West-Duitsland/Frankrijk/Italië). Confectie-spionagefilm rond zeer geheim document in koffertje. Duitsl.2, 0.05-1.30u.

. Prelude to a Kiss (Norman René, 1992, VS). Smakelijke verfilming van Broadwayhit van Craig Lucas. Alec Baldwin ziet de geest van zijn bruid Meg Ryan gestolen worden door een oude man. Echte liefde kent evenwel geen barrières in deze metafysische romance. BBC1, 0.15-2.00u.

Geheimaktion Schwarze Kapelle (Ralph Habib, 1959, West-Duitsland/Frankrijk/Italië). Duitse officieren proberen anno 1940 met hulp van het Vaticaan nazi's tegen te werken in spionagefilm met romantisch subplot. Duitsl.2, 1.30-3.10u., zwart-wit.

Three Coins in the Fountain (Jean Negulesco, 1954, VS). Succesrijke romantische komedie over de amoureuze avonturen van drie Amerikaanse dames, onder wie Dorothy McGuire, in Rome. Duitsl.2, 5.20-7.00u., nagesynchroniseerd.