Revanche Reiter met goud op combinatie

NAGANO, 13 FEBR. Mario Reiter heeft Oostenrijk de eerste gouden medaille bij de Spelen in Nagano bezorgd. Met zijn eerste plaats op de combinatie nam de skiër verrassend revanche voor de tegenvallende prestaties van zijn landgenoten op de afdaling. Titelverdediger Lasse Kjus uit Noorwegen eindigde op de combinatie als tweede. Christian Mayer maakte het Oostenrijkse succes compleet met een bronzen medaille.

Reiter won eerder deze week de slalom. De verwachting was dat favoriet Kjus de Oostenrijker op de afdaling zou passeren, maar die legde de race van zijn leven af. Hij hield uiteindelijk 0,56 secoden over op de Noor, die op de gewone afdaling ook al een zilveren medaille won. “De afdaling heeft mij te veel kracht gekost. Maar ik ben tevreden over de start van mijn Spelen. Niemand heeft ooit eerder op een dag twee keer zilver gewonnen”, zei Kjus.

De Noorse skiër kon dus niet profiteren van de afwezigheid van Hermann Maier. De Oostenrijkse leider in de tussenstand van de algemene wereldbeker moest zich na een valpartij op de afdaling afmelden voor de combinatie. In zijn plaats maakte Reiter verrassend de verwachtingen waar. De nieuwe olympische kampioen: “Het is ongelooflijk. We hebben lang moeten wachten totdat we konden beginnen. Het was moeilijk, maar het is beslist de moeite waard geweest.”

De bronzen medaille van Christian Mayer was even opvallend als het goud van Reiter. “Het was de laatste keer sinds het WK vorig jaar in Sestriere dat ik in de afdaling op de ski's stond. Maar na mijn goede slalom wist ik dat ik een goede kans had op een medaille.”