Polygram uitzondering op rustige beurs

AMSTERDAM, 13 FEBR. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vandaag nauwelijks in beweging gekomen. Alleen Polygram was met een koersstijging van ruim 3 procent een uitzondering. De beursgraadmeter schommelde met 976 punten op de slotkoers van gisteren.

AMSTERDAM Het koersverloop van het aandeel Philips was illustratief voor de gang van zaken op de beursvloer. Het fonds boekte als gevolg van de goede jaarcijfers gisteren 4,20 gulden winst. De koers van het aandeel bewoog zich rondom de slotkoers van gisteren. Tegen het einde van de ochtend noteerde het aandeel Philips 4,30 gulden hoger (3 procent) op 149,30 gulden. Philips-dochter Polygram was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel steeg 3,5 procent (3,60 gulden) naar 100,50 gulden.

De koers van Koninklijke Olie daalde vanochtend. Nadat het concern gisteren al 2,70 gulden van z'n koers was verloren wegens tegenvallende kwartaal- en jaarcijfers, zakte de koers van het aandeel nog eens met 90 cent omlaag tot 104,50 gulden.

KNP BT was gisteren nog de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, nadat het concern had bekendgemaakt zijn verpakkingspoot te verkopen. Van de 3,10 gulden koerswinst ging vanochtend al weer een gulden verloren.

Het jongste fonds op de beurs was vanochtend het computerbedrijf Copaco. Na een inschrijvingtermijn van twee weken, georganiseerd door ABN Amro Rothschild, kreeg het bedrijf vanmiddag voor 25,50 gulden per aandeel een notering.

Binnen een uur tijd werden 40.000 aandelen verhandeld. De koers steeg heel even twee dubbeltjes maar zakte daarna terug naar de openingsprijs. De inschrijving voor Copaco was achtmaal overtekend. De dollarkoers steeg vanochtend op de Amsterdamse valutamarkt 2,0435 gulden naar 2,0510 gulden.

De stijging heeft te maken met de verzwakking van de yen. De Japanse munteenheid moest terrein prijsgeven na uitlatingen van officiële zijde dat extra maatregelen zullen worden genomen als dat nodig is om de Japanse economie aan te zwengelen. Dat wekte in de handel de indruk dat aanvullende maatregelen wellicht zullen uitblijven.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is het Dow Jones-gemiddelde gisteren voor de derde achtereenvolgende dag gesloten op een recordniveau. Het koersgemiddelde steeg met 55,05 punten (0,66 procent) tot 8369,60.

Aanvankelijk bepaalden winstnemingen het beeld. Het Dow Jones-gemiddelde kwam daardoor op een verlies te staan van 76 punten.

Later op de dag trokken de koersen weer aan. Volgens handelaren stroomt geld naar de beurs dat beleggers vasthielden uit onzekerheid over de crisis in Azië. Nu de gevolgen voor de VS lijken mee te vallen, ontstaat meer vertrouwen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een slechte dag. De Nikkei-index daalde met 383,92 punten tot 16.791,01, een min van 2,2 procent.

De beurs van Hongkong presteerde eveneens ver beneden de maat. De Hang Seng-index zakte met 345,43 punten (3,3 procent) tot 10.274,60.

Singapore moest een verlies slikken van 4 procent en de beurzen in Kuala Lumpur en Manilla gingen ongeveer 3 procent naar beneden.