Politiechef Ulster: IRA betrokken bij recente aanslagen

LONDEN, 13 FEBR. Ronnie Flanagan, hoofdcommissaris van de Noord-Ierse politie, heeft vanmorgen verklaard dat het verboden Ierse Republikeinse Leger vrijwel zeker verantwoordelijk is voor het doodschieten van een drugsdealer maandag in Belfast. De moord was opgeëist door de groep Direct Action Against Drugs, volgens Flanagan een mantelorganisatie van de IRA. Hij zegt ook over sterke aanwijzingen te beschikken dat de republikeinse terreurorganisatie dinsdag betrokken was bij de moord op de loyalistische leider Robert Dougan.

Met de verklaring van de hoofdcommissaris neemt de kans toe dat Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, maandag wordt gedwongen om het Noord-Ierse vredesoverleg te verlaten. De regeringen van Groot-Brittannië en Noord-Ierland hadden laten weten dat er aan de onderhandelingstafel voor Sinn Fein niet langer plaats is als onomstotelijk wordt bewezen dat de IRA zich niet houdt aan het staakt-het-vuren. Eerder werd de Ulster Democratic Party (UDP) van de onderhandelingen verbannen nadat haar militaire vleugel de verantwoordelijkheid voor een aantal moorden had opgeëist. Gisteren maakte de Britse staatssecretaris Paul Murphy bekend dat de UDP eind deze maand weer aan het vredesoverleg mag meedoen als de militaire tak zich van verder geweld onthoudt.

Sinn Fein-president Gerry Adams deed gisteren een dringende oproep om zijn partij niet uit te sluiten. Hij waarschuwde dat de onderhandelingen “geen cent meer waard zijn” zonder Sinn Fein. Hij zei dat hij zou blijven ijveren voor beëindiging van alle geweld in Noord-Ierland maar dat zijn positie door een verbanning van de onderhandelingstafel ernstig zou worden ondermijnd.

De IRA onderstreepte gisteren in een verklaring dat haar ruim zeven maanden oude staakt-het-vuren nog steeds van kracht is “ondanks speculaties over de recente moorden in Belfast”. Maar het paramilitaire leger ontkende in de verklaring niet dat ze bij de moorden was betrokken. Waarnemers vermoeden dat de moorden zijn gepleegd door leden van de IRA maar dat de terreuracties niet door de leiding zijn gesanctioneerd.