Overnames drukken winst bij uitgever AND

ROTTERDAM, 13 FEBR. De kleine elektronische uitgever AND International heeft vorig jaar de omzet opgevoerd met 55 procent tot 30,2 miljoen gulden. De nettowinst kwam uit op 1,5 miljoen gulden, een daling van 300.000 gulden. Het resultaat werd gedrukt door de kosten van overnames.

“Vorig jaar was voor ons het jaar van de investeringen”, zei een woordvoerster van AND. “Dit jaar verwachten we daar de vruchten van te plukken.” De uitgever voorziet voor dit jaar een omzetstijging van ten minste 70 procent.

De forse omzetgroei was te danken aan de overname van de Cambridge Encyclopaedia en European Map Graphics. Ook het personeelsbestand steeg van 136 tot 291 werknemers.

AND verzamelt en exploiteert gegevensbestanden op cd-roms met onder meer reisinformatie en geografische en encyclopedische informatie. Sinds 1996 is AND genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs en de Londense AIM-markt. Dividend zit er voorlopig niet in. De vorig jaar behaalde winst zal de uitgever gebruiken om verdere groei te bekostigen. Dit jaar zijn al de rechten gekocht van de International Business Dictionary, een viertalig woordenboek. (ANP)